Linkovi

Ahmadinedžad pozvao snage pod komandom SAD da napuste Irak


Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad pozvao je snage pod američkom komandom da napuste Irak, ističući da ne može biti mira u regionu sve dok su prisutne strane trupe. Iz grada Irbila na sjeveru Iraka izvještava novinar Glasa Amerike, Danijel Šerf.

U govoru, koji je direktno prenosila iračka televizija, iranski predsjednik Ahmadinedžad kazao je da Iračani ne vole strane trupe, i da bi one, kako je naveo, trebalo da iskažu poštovanje prema ljudima u regionu tako što će se povući i dozvoliti im da se sami brinu o svojim poslovima.

Iranski zvaničnik kazao je da su Iračani do sada vidjeli samo razaranja, probleme i sektaško nasilje. Ukoliko bi se strane trupe povukle, Irak bi mogao postati jaka država, koja pomaže poboljšanju bezbjednosti u regionu-istakao je Mahmud Ahmadinedžad, posljednjeg dana dvodnevne posjete toj zemlji, inače prve jednog iranskog lidera u posljednjih nekoliko decenija, koja bi, kako se navodi, mogla otvoriti novo poglavlje u odnosima Bagdada i Teherana. Irački i iranski zvaničnici potpisali su memorandume o razumijevanju u oblastima trgovine i industrijskog razvoja, uključujući i milijardu dolara zajma za rekonstrukciju Iraka.

U osmogodišnjem ratu između te dvije zemlje, 80-tih godina, poginulo je oko milion ljudi. Nakon svrgavanja Sadama Huseina 2003, uticaj Teherana unutar Iraka se pojačao, izazivajući zabrinutost Vašingtona.

Ahmadinedžad tvrdi da su međunarodne snage oduvijek pokušavale da unište bratske odnose Iraka i Irana.

Ova posjeta, naglasio je iranski predsjednik, još jednom potvrđuje snažne odnose između dvije zemlje.

Sjedinjene Države optužile su iranske vlasti da snabdijevaju modernim oružjem šiitske ekstremiste u Iraku, koji su ubili stotine pripadnika koalicionih i iračkih snaga, kao i veliki broj civila. Ahmadinedžad je međutim odbacio te optužbe, navodeći da su zasnovane na lažima.

Tokom posjete iranskog predsjednika u Bagdadu bile su uvedene jake mjere bezbjednosti, dok je nekoliko glavnih puteva bilo blokirano. Uprkos tim mjerama, 23 osobe poginule su, a 43 povrijeđene u dva odvojena samoubilačka napada u centralnom i istočnom dijelu grada.

XS
SM
MD
LG