Linkovi

Moskva: Dmitrij Medvedev izabran za novog predsednika Rusije


Posle prebrojane većine listića na jučerašnjim predsedničkim izborima u Rusiji, kandidat Kremlja Dimitri Medvedev osvojio je više glasova nego svi njegovi protivnici zajedno. Medvedev nagoveštava da će vlast deliti sa dosadašnjim predsednikom Vladimirom Putinom, koji će po svemu sudeći preuzeti položaj premijera.

Očekivana pobeda Dimitrija Medvedeva sada je praktično potvrđena. Predsednik Centralne izborne komisije, Vladimir Čurov, objavio je jutros u Moskvi preliminarne rezultate, dodajući da još nisu prebrojani samo glasovi građana iz inostranstva i iz veoma zabačenih krajeva zemlje. Tih poslednjih pola procenta neće promeniti rezultat jer je Medvedev osvojio više od 70 odsto glasova. Kandidat Komunističke partije Genadij Zjuganov je drugi sa gotovo 18 procenata. Vladimir Žirinovski iz Liberalno-demokratske stranke dobio je manje od deset, a politički nepoznat kandidat, Andrej Bogdanov, nešto više od jednog procenta.

Ni jedan od protivkandidata nije ozbiljno ugrozio Medvedeva. Onima koji su to možda mogli, kao što su bivši šahovski šampion Gari Kasparov, aktivista za ljudska prava Vladimir Bukovski, reformista Boris Njemcov i bivši premijer Mihail Kasjanov, bilo je zabranjeno da se kandiduju iz tehničkih razloga. Predsednik izborne komisije Čurov rekao je da je odziv glasača bio rekordan.

Čurov je rekao da je odziv bio gotovo 70 odsto. Međutim, ruska grupa za odbranu biračkih prava, Golos, kaže da je primila brojne telefonske pozive od nastavnika, fabričkih radnika, univerzitetskih profesora i drugih, koji su se žalili da su bili primoravano da glasaju. Direktorka Golosa, Lilia Šibanova, izjavila je za Glas Amerike da su pritisak vršile verovatno lokalne, a ne centralne vlasti.

Razlog tome, kaže Šibanova, jeste to što su lokalni funkcioneri nastojali da povećaju odziv kako bi stekli bolju poziciju kod centralnih vlasti. Najveći odziv, više od 90 odsto, zebeležen je u najsiromašnijim krajevima Rusije, kao što su Mordovija, Čečenija i Dagestan.

Dimitri Medvedev kaže da će preuzeti predsednički kabinet u Kremlju, dok će se Putin preseliti u kabinet premijera, u zradi Ruske federacije poznatoj kao ruska Bela kuća. Medvedev je rekao da njihova zajednička vladavina neće izazvati teškoće jer ruski Ustav jasno razdvaja ovlašćenja predsednika države i predsednika vlade. On je istakao da će imati ustavno ovlašćenje da vodi spoljnu politiku.

Medvedev je rekao da će glavni prioritet ruske spoljne politike biti razvoj odnosa sa najbližim susedima - članicama Komonvelta nezavisnih država - i da će njegova prva poseta inostranstvu biti poseta jednoj od tih država.

U međuvremenu, šef posmatračke delegacije iz Parlamentarne skupštine Evrope, Andreas Gros, izjavio je da rezultati jučerašnjih izbora odražavaju volju biračkog tela čiji demokratski potencijal nije razvijen. Prema njegovim rečima, nedostaci ovih izbora su isti oni koji su se javili na decembarskim parlamentarnim izborima, kao što je nejednak pristup medijima, što je jedan od razloga zbog kojih su ih kritičari nazvali nameštenim.

Oko 300 stranih posmatrača posmatralo je izbore sa oko 96 hiljada izbornih mesta, na prostoru koji zahvata 11 vremenskih zona. Ključna evropska posmatračka grupa, Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju, odbila je da pošalje posmatrače rekavši da su ograničenja koja je postavila ruska vlast onemogućila adekvatnu procenu.

SAD najavljuju saradnju sa novim šefom ruske države

Sjedinjene Države su obećale da će raditi sa novoizabranim ruskim predsednikom u područjima od obostranog interesa. Portparol Bele kuće Gordon Džondro je danas izjavio da je u interesu obe zemlje da sarađuju u oblastima kao što su sprečavanje krijumčarenja oružja, kontraterorizam i suzbijanje kriminala.

Portparol Državnog sekretarijata Tom Kejsi je podsetio na procenu delegacije Parlamentarne skupštine Evropskog saveta, koja je procenila da je ograničen pristup medijima doveo u pitanje ispravnost glasanja.

On je rekao da su Sjedinjene Države već izrazile sličnu zabrinutost za stanje demokratije u Rusiji, dodavši da jučerašnji izbori nisu promenili taj stav.

Francuski ministar inostranih poslova Bernar Kušner je priznao nedostatak konkurencije na izborima, ali je dodao da se ruska javnost jasno opredelila za Medvedeva.

Generalni sekretar NATO-a Jap De Hop Shefer je naglasio važnost dalje saradnje s Moskvom. Britanski premijer Gordon Braun je čestitao Medvedevu, ali je njegov portparol rekao da će London suditi o novoj ruskoj vladi – prema njenim delima.

XS
SM
MD
LG