Linkovi

Tadić ponovio da neće odustati od borbe za očuvanje Kosova u sastavu Srbije


Lider Demokratske stranke i predsednik Srbije Boris Tadić ponovio je da neće odustati od borbe za očuvanje Kosova u sastavu Srbije, ali ni od zalaganja za nastavak evropskih integracija i ekonomskog jačanja države.

Tadić se na sednici Glavnog odbora Demokratske stranke usprotivio ideji prekidanja diplomatskih odnosa sa državama koje priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i ocenio da bi na taj način Srbija sama sebi uskratila mogućnost da nastavi da se bori za očuvanjepokrajine, a zatim podsetio na pet principa na kojima je formirana Vlada Srbije i naglasio da ni on, ni stranka na čijem je čelu neće odustati od sprovođenja tih principa.

Tadić je rekao da izuzetno poštuje stav i podršku Rusije u vezi s budućnošću Kosova ali je podsetio da je 60 odsto ekonomske razmene Srbije vezano za EU, a svega pet odsto za Rusiju i da bi zbog toga svako eventualno pogoršanje odnosa sa Unijom imalo za posledicu pogoršanje ekonomske situacije u Srbiji.

O zategnutim odnosima u Vladi stigle su informacije i iz starne G17 Plus. Portparol te partje Nikola Papak rekao je da se Vlada mora odmah vratiti principima na kojima je formirana ili da se oni koji su odustali od tih principa povuku. Pravo pitanje nije da li će Vlada opstati, već da li će se ova iracionalna faza na srpskoj političkoj sceni završiti, rekao je Papak i dodao da ta stranka više nema razumevanja za pojedine članove Vlade koji neuvažavaju realnosti. Građane, smatra G17 Plus, ne brine samo Kosovo već i nezaposlenost, korupcija, siromaštvo i odlazak mladih a svi ti problemi mogu se uspešno rešiti samo u okviru Evropske unije i zato se evropske integracije Srbije što pre moraju nastaviti.

Predsednik nevladine organizacije Transparentnost Srbija Vladimir Goati ocenio je da Vlada više ne funkcioniše i da su zato vanredni parlamentarni izbori jedini izlaz iz krize. Srbija trenutno ima dve Vlade, smatra Goati - jednu koju vodi premijer s manjim brojem ministara i drugu koju vodi vicepremijer koji na svojoj strani ima većinu.


XS
SM
MD
LG