Linkovi

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad stigao u istorijsku posetu Bagdadu


Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je doputovao u Bagdad u istorijsku posetu s ciljem – kako je rekao – da poboljša odnose dva svojevremeno zaraćena suseda. Irački zvaničnici su, bez obzira na optužbe da Iran snabdeva oružjem šiitske milicije, spornom iranskom lideru priredili svečani doček.

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je danas doputovao uBagdad, kao prvi predsednik Irana koji je došao u Irak od 1979. Ahmadinedžadu je priređen svečani doček u predsedničkoj rezidenciji, u kojoj su ga dočekali predsednik Džalal Talabani i drugi zvaničnici. Dva lidera su stojeći jedan pored drugog na crvenom tepihu odslušala nacionalne himne koje je izveo vojni orkestar. Dva iračka deteta su iranskom predsedniku predala buket cveća. Očekuje se da će tokom posete biti potpisano nekoliko sporazuma o saradnji. Iran je takođe obećao Iraku kredit u iznosu od milijardu dolara - kao pomoć za izgradnju zemlje. Pre odlaska iz Teherana, predsednik Ahmadinedžad je rekao da će poseta da poboljša odnose dva suseda.

Ahmadinedžad je rekao da poseta treba da ojača prijateljske i bratske odnose dve zemlje, podrži celovitost, jedinstvo i nezavisnost Iraka i podrži jedinstvo zemalja u regionu. Irak i Iran su vodili krvavi rat tokom 1980-ih, u kojem je poginulo oko milion ljudi. Većinsko stanovništvo i u Iraku i u Iranu su šiiti. Iranski uticaj na Irak se povećao posle 2003, kada je posle zbacivanja Sadama Huseina uspostavljena vlada koju predvode šiiti. Međutim, Iran se optužuje da dotura usavršeno oružje šiitskim milicijama u Iraku, koje napadaju koalicione vojnike i Iračane. Predsednik Buš je juče rekao da bi irački lideri trebalo da traže od predsednika Ahmadinedžada da prestane da obezbeđuje oružje kojim se ubijaju njihovi podanici. Iran odbacuje takve optužbe. U svakom slučaju, Sjedinjene Države su pozdravile posetu kao priliku za dijalog. U nedavnom intervjuu za Glas Amerike, portparol američke vojske u Bagdadu, kontraadmiral Gregori Smit, rekao je da bi poseta mogla da pomogne u poboljšanju iračke bezbednosti.

»Svi koraci koje neki partner preduzima da obezbedi stabilnost su ohrabrujući. Iran svakako može konstruktivno da odigra svoju ulogu. Rekao bih da i Irak očekuje takvu vrstu partnerstva sa Iranom.»

Sjedinjene Države su takođe ključni akter u pokušajima izolovanja Irana zbog njegovih nuklearnih težnji. Sjedinjene Države i njihovi zapadni saveznici veruju da Iran razvija nuklearno oružje, mada Iran tvrdi da njegov nuklearni program ima isključivo mirnodopsku namenu. Očekuje se da Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija sutra glasa o uvođenju dodatnih sankcija Teheranu zbog odbijanja da prekine program obogaćivanja uranijuma.

XS
SM
MD
LG