Linkovi

Moskva: Pravila i procedure na izborima u Rusiji favorizuju Dmitrija Medvedeva


Juče je bio poslednji zvanični dan predsedničke kampanje, koju karakeriše pomanjkanje žustrog predizbornog žara favorita i njegova tri protivnika. Predsednik Vladimir Putin istakao je da je njegov naslednik suočen sa velikim i složenim zadacima da održi napredak u zemlji. Putin je aktivno podržavao svog izabranika, prvog potpredsednika vlade Dmitrija Medvedeva.

U govoru održanom na državnoj televiziji, dosadašnji predsednik je rekao kako svi razumeju opseg dejstva i odgovornosti koje obuhvata položaj predsednika nacije velike poput Rusije. On je dodao da je poverenje gradjana u lidera od vitalne važnosti za stabilnost Rusije.

Ispitivanja javnog mnjenja ukazuju da je pobeda Medvedeva praktično osigurana. Njegovi protivnici su lider Komunističke partije Genadi Zjuganov, koji je viđen kao predstavnik diskreditovane prošlosti, populistički lider Vladimir Žirinovski, koji je pretio da će udariti trećeg kandidata, Andreja Bogdanova, tokom televizijske debate. Bogdanov je potpuno nepoznata politička ličnost, ali je uspeo da skupi neophodna dva miliona potpisa kako bi podneo zvaničnu kandidaturu. Medjutim, bivši premijer Mihail Kasjanov – iskusni političar i otvoreni kritičar Kremlja – diskvalifikovan je zbog navodnog lažiranja potpisa na njegovoj prijavi. Politički analitičar Aleksander Konovalov iz Moskvovskog instituta za strategijske procene, kaže da čak ni Medvedevljevi protivnici ne očekuju pobedu:

Konovalov kaže da su opozicioni kanidati su poput plesačica koje igraju na sceni iza pop zvezde. Publika zbog njih više ceni muziku, ali su sve one zapravo u pozadini, ističe Konovalov i primećuje da Rusija nikada nije održala izbore u skladu sa rutinskim ustavnim pravilima. Izbori u Rusiji su neka vrsta kreativnog poduhvata, kaže analitičar, počevši sa sednicama Centralnog komiteta Komunističke partije iza zatvorenih vrata u sovjetskoj eri, sve do izbora naslednika dosadašnjeg predsednika na ovim izborima.

Predsednik Putin je branio odluku Medvedeva da ne učestvuje u debatama, rekavši da su ljudi zadovoljni njegovim dostignućima i planovima o kojima nije potrebna dalja diskusija. Međutim, posmatrač Andrej Kortunov iz Evroazijske fondacije u Moskvi kaže da uvek ima prostora za kritiku, jer nema limita kad su u pitanju poboljšanja.

Kortunov kaže da su konkurentna politička atmosfera i bilo kakva cirkulacija alternativnih ideja uvek plus, a ne minus. Ukoliko vlasti to ne žele, primećuje on, to je loše rasuđivanje ili strahovanje da bi alternativne ideje mogle da budu privlačnije.

Još jedna frustrirana ličnost ovih izbora je bivši svetski prvak u šahu Gari Kasparov, čiji predstavnici su u decembru saopštili da su vlasti izvršile pritisak na jednog vlasnike jedne salu, da mu je ne iznajme za konvenciju za nominaciju. Kasparov je lider opozicione koalicije poznate kao «Druga Rusija». Ta koalicija je najavila proteste u ponedeljak u više desetina regiona širom Rusije protiv, kako se navodi, neustavnog transfera vlasti na Dmitrija Medvedeva. Ruske vlasti često su koristile silu da bi rasturile prethodne demonstracije Druge Rusije.

XS
SM
MD
LG