Linkovi

Buš ne odobrava spremnost Obame da se sastane sa protivnicima SAD


Predsednik Buš je izjavio da nipošto ne odobrava spremnost demokratskog predsedničkog pretendenta Baraka Obame da se sastane sa nekim od najvećih američkih protivnika, ako bude izabran za predsednika.

Predsednik Buš je rekao da je pokušao da ostane izvan ovogodišnje predsedničke kampanje, obećavajući da će da sačeka dok njegova Republikanska stranka ne izabere svog kandidata. Ali na konferenciji za novinare, predsednik je zamoljen da prokomentariše spremnost senatora Obame da se sastane sa liderima Irana, Sirije, Kube, Venecuele i Severne Koreje, tokom prve godine svog mogućeg predsedničkog mandata. Predsednik Buš je rekao da bi to uputilo obeshrabrujuće signale američkim saveznicima i unelo konfuziju u pogledu inostrane politike Sjednjenih Država.

«To bi bila pogrešna poruka. To bi bila obeshrabrujuća poruka za sve koji se pitaju da li će Amerika nastaviti da se zalaže za oslobađanje zatvorenika. To bi dalo veliki status onima koji guše ljudska prava i ljudsko dostojanstvo.»

Senator Obama kaže da je sramota što predsednik Buš nije bio spremniji da se sastane sa liderima koji bi mogli da budu opasni za Sjedinjene Države, jer – kako je objasnio – postoji obaveza da se pokuša da se pronađe prostor za napredak. Predsednik je međutim, u vezi sa Kubom, rekao da bi američki predsednik pogrešio kada bi se sastao sa Raulom Kastrom, budući da su on i njegov brat Fidel upropastili zemlju i zatvarali ljude u tamnicu samo zbog uverenja.

«Sedeći za stolom, fotografišući se sa tiraninom kao što je na primer Raul Kastro, dajete tim ljudima status kancelarije i status koji ima naša zemlja. On mnogo dobija time što može da kaže ‘pogledajte me, mene je sada priznao i predsednik Sjedinjenih Država’.»

U debati pretendenata Demokratske stranke, prošlog jula, Obama je uporedio svoju spremnost da se sastane sa neprijateljima u svetu sa dijalogom koji su republikanski predsednik Ronald Regan i demokratski predsednik Džon Kenedi vodili sa Sovjetskim Savezom.

«Pomisao da nekako kažnjavate zemlje tako što nećete sa njima da govorite – što je bio vodeći diplomatski princip ove administracije – potpuno je besmislena.»

Obama vodi u trci za predsedničku nominaciju Demokratske stranke uoči važnih nadmetanja u utorak u Ohaju i Teksasu sa prethodnom predvodnicom, njujorškom senatorkom Hilari Rodam Klinton.

XS
SM
MD
LG