Linkovi

Ove nedelje govorimo o tamnoj strani sveta kompjutera


Ove nedelje govorimo o tamnoj strani sveta kompjutera, gde programeri kreiraju različite viruse i druge loše vrste softvera, i o načinima da se oni spreče.

StopBadware.org kreiran je kroz partnerstvo vrhunskih akadmskih institucija, lidera u tehnološkoj industriji i volontera koji žele da zaštite korisnike interneta od loših softvera koji ugrožavaju njihovu privatnost i bezbednost”.kaže Maksim Vejnstin, menadžer u Berkman centru za internet i društvo na Harvardu.

Loši programski paketi obuhvataju softvere koji mogu oštetiti vaš kompjuter ili ukrasti lične informacije. Pojedini mogu biti instalirani i bez vašeg znanja, dok su drugi sakriveni unutar zabavnih ili korisnih programa, kao što su mesindžeri. Kompjuter može biti zaražen i preko i-mejla ili loše internet veze. Međutim najčešća distribucija loših programa je preko raznih internet stranica, koje nisu imune na viruse. Najveću opasnost, ističe Vejnstin, predstavljaju pornografski sajtovi ili ilegalne kopije softvera.

StopBadware.org vam može pomoći da naučite više o stranicama koje bi mogle biti izvor loših softvera. Maksim Vejnstin objašnjava kada možete biti sigurni da ste postali žrtva virusa.

“To su iznenadne promene na vašem kompjuteru, koji je juče radio dobro, dok je danas sporiji. Takođe se pojavljuju pop-aps i pre nego što ste na internetu. To su prvi znaci. Naša poruka korisnicima je da je prevencija lakša od detekcije i uklanjanja virusa.”

Na Stopbadware.org-u možete naći spisak internet stranica koje mogu biti povezane sa lošim programima. Ukoliko imate svoj sajt, ovo je dobro mesto da proverite da li ste nevoljni distributer virusa.

XS
SM
MD
LG