Linkovi

Buš: Očekujemo da će nezavisno Kosovo poštovati prava manjina unutar svojih granica


Tokom susreta sa novinarima nakon sastanka sa premijerom Češke, predsednik Buš je upitan na koji način američka podrška prekrajanju granica na Balkanu, odnosno priznavanje nezavisnosti Kosova, doprinosi nacionalnoj bezbednosti Sjedinjenih Država. Buš je odgovorio da se o Kosovu mnogo razgovaralo.

”Jedna od posledica tamošnjeg rata, tokom vladavine Slobodana Miloševića, bila je želja nas i drugih zemalja u Ujedinjenim nacijama, da podržimo takozvani Ahtisarijev plan, odnosno nadgledanu nezavisnost Kosova. To je teško pitanje i ja to shvatam. Mi verujemo u slobodna društva i verujemo da će to na kraju dovesti do mira.“

Buš je dodao kako Sjedinjene Države očekuju da će, u skladu sa Ahtisarijevim planom, nezavisno Kosovo poštovati prava manjina unutar svojih granica.

Predsednik Buš je na istoj konferenciji za novinare rekao da su Sjedinjene Države i Češka republika blizu sklapanja sporazuma o izgradnji antiraketnog radarskog sistema u Češkoj. Predsednik Buš kaže da je optimista i da će dogovor biti uskoro postignut.

”Postoji želja da se to učini zarad uzajamne bezbednosti i zarad mra.“

Govoreći novinarima posle razgovora sa češskim premijerom Mirekom Topolanekom, Buš je rekao da treba rasčistiti još samo neka sporedna pitanja. Češki premijer je rekao da se razlike svode na tri reči koje se odnose na ekološki uticaj potencijalne američke prisutnosti na češkom tlu. On je govorio uz pomoć prevodioca.

“Tragamo za najstrožim mogućim standardima kojima bi se garantovala zaštita prirode. To je tehničko pitanje koje će veoma brzo biti rešeno, rekao je češki premijer.

Rusija se i dalje oštro protivi tom planu, prema kome bi u Češkoj republici bila izgrađena radarska stanica, a u Poljskoj baterija od 10 presretačkih raketa. Moskva kaže da bi taj sistem ugrožavao njenu bzbednost i pokrenuo novu trku u naoružavanju. Predsednik Buš je ponovio da bi sistem imao za cilj suprotstavljanje pretnjama od ekstremističkih režima i da Rusija ne bi trebalo da strahuje, jer se - kako je rekao - i sama suočava sa pretnjama otpadničkih zemalja kao što je Iran.

”Ako neka od tih zemalja razvije oruđe koje bi moglo da ponese nuklearnu bojevu glavu, slobodne države, kao što je Rusija, ne bi želele da se nađu u situaciji da budu ucenjivane.“

Predsednik Buš je istakao da američka antiraketna inicijativa ima za cilj donošenje stabilnosti u Evropi, da će biti korisna za NATO i da će poštovati suverenitet država koje pristanu da budu domaćini delovima tog sistema. Sporazum sa Poljskom još nije sklopljen, a poljski premijer će izneti svoje zabrinutosti tokom posete Beloj kući 10. marta.

XS
SM
MD
LG