Linkovi

Roćen i Čorojanu: Bez otvorenih pitanja u bilateralnim odnosima


Crna Gora i Rumunija nemaju otvorenih pitanja, već postoji spremnost za jačanje svih vidova saradnje i unaprjeđenje političkih kontakata na svim nivoima. To su danas u Podgorici, ocijenili šefovi diplomatija Crne Gore i Rumunije, Milan Roćen i Adrijan Čorojanu.

Naglašavajući da će Rumunija uskoro ratifikovati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Crne Gore sa Evropskom unijom, crnogorski šef diplomatije Milan Roćen rekao je da je ‘’Rumunija spremna da podijeli iskustva iz evropskih i evroatlanskih integracija sa Crnom Gorom’’

On je iznio i očekivanja Crne Gore od samita NATO-a koji će u aprilu biti održan u Bukureštu:

’’Očekujemo da će na samitu NATO-a u Bukureštu, Hrvatska, Albanija i Makedonija budu primljene u punopravno članstvo, što će biti novi impuls sigurnosti u regionu, a vjerovatno ne bi pogriješili ni kad bi Crnu Goru primili’’.

Čorojanu je najavio da će Rumunija na samitu podržati podizanje odnosa Crne Gore i NATO-a na veći nivo.

’’Rumunija pozdravlja namjeru Podgorice da do marta finalizira nacionalni program evropskih integracija, jer je to značajan korak’’.

Na pitanje rumunskih novinara o stavu Crne Gore prema nezavisnosti Kosova, Roćen je kazao da se ‘’pozicija Podgorice prema Kosovu ne mijenja, da je postojana i jasna svih ovih godina’’.

’’Nismo nespremno dočekali odluku kosovskog parlamenta. Mislim da ona ni za koga nije bila neočekivana. Crna Gora neće žuriti sa odlukom, ali da će je donijeti pravovremeno i u skladu sa evropskim i evroatlanskim ciljevima’’.

Čorojanu je kazao da Rumunija nije priznala nezavisno Kosovo i da to neće uraditi, jer se radilo o unilateralnom proglašenju nezavisnosti.

’’Ne želimo da stvorimo presedan koji će ohrabriti takav put rješavanja kolektivnih prava manjina".

XS
SM
MD
LG