Linkovi

Senator Kristofer Dod podržao kandidaturu Baraka Obame


Najnovija podrška došla je od senatora iz Konektiketa, Krisa Doda, koji se iz trke za nominaciju povukao u januaru, zbog loših rezultata na stranačkim skupovima u Ajovi.

”Verujem da Barak Obama ima iskustvo, sposobnost i viziju da povede zemlju, da promeni stvari - kako kod kuće tako i u inostranstvu - što je značajna razlika. Čas ističe i ova prilika neće još dugo trajati.“

Dod je to izjavio na konferenciji za medije u Klivlendu, gde Obama sprovodi kampanju uoči primarnih izbora u Ohaju i Teksasu, 4. marta, koji bi mogli da budu odlučujući za nominaciju njegove stranke. Dve ankete sprovedene širom zemlje pokazuju da je Obama stekao značajnu prednost nad rivalkom Hilari Klinton. Senator Obama je izjavio da ostaje usredsređen na Teksas i Ohajo, ali da ima u vidu moguće preusmeravanje fokusa na najverovatnijeg protivnika na predsedničkim izborima, republikanskog senatora iz Arizone, Džona MekKejna.

”Džon i ja imaćemo dug spisak različitih gledišta o kojima ćemo voditi žestoku debatu. Mislim da se on vezao za komplet političkih odluka koje nisu dobre za Ameriku i koje nameravam da promenim kada budem postao predsednik Sjedinjenih Država.“

Senatorka Hilari Klinton se nada da će uspeti da zaustavi Obamin uspon u Teksasu i Ohaju. Prema najnovijim anketama, ona vodi u Ohaju, dok su u Teksasu ona i Obama izjednačeni. U najnovijim kampanskim govorima, senatorka Klinton je isticala svoje iskustvo u spoljnoj politici.

”Američki narod ne mora da nagađa da li ja razumem probleme ili mi je potreban priručnik za spoljnu politiku kako bi me vodio kroz neku krizu, ili ću morati da se oslanjam na savetnike da bi mi objašnjavali svetske događaje.“

U republikanskoj trci, i u Ohaju i u Teksasu, senator MekKejn i dalje vodi ispred bivšeg guvernera Arkanzasa, Majka Hakabija. Ako na primarnim izborima u tim državama bude pobedio, MekKejn će se veoma približiti osvajanju 1191 delegata potrebnih da osigura nominaciju Republikanske stranke. U jednom govoru u Ohaju MekKejn je rekao kako će pobeda na izborima u novembru zavisiti od njegove sposobnosti da ubedi Amerikance da ostanu na kursu u Iraku.

”Verujem da će ova nova strategija dovesti do pobede u Iraku, ne zato što sam ja najpametniji u svetu, već zato što sam to proučavao i što imam 20-godišnje iskustvo u svakom krupnijem bezbednosnom izazovu sa kojim se ova zemlja suočila.“

Prema najnovijoj anketi lista USA Today i anketne organizacije Galup o dve moguće varijante na predsedničkim izborima, Obama bi pobedio MekKejna sa 49 prema 45 procenata, dok bi Mek Kejn pobedio Hilari Klinton sa 49 prema 47 procenata.

Podrška uoči važne debate

Dodova podrška Obami usledila je pred debatu pretendenta Demokratske stranke, senatorke Hilari Klinton i Barak Obame, u Klivlendu u saveznoj državi Ohajo. Reč je o poslednjoj debati pred ključne primarne izbore u toj državi i Teksasu.

Debatu prati sve oštrija retorike na predizbornim skupovima dvoje kandidata.

Juče je kampanja Baraka Obame optužila senatorku Klinton za korišćenje klevetničke taktike posle objavljivanja fotografije na kojoj se vidi Obama u tradicionalnoj afričkoj odeći, tokom posete Keniji 2006.godine.

Na veb stranici koja je objavila pomenutu fotografiju navodi se da ju je dobillo od kampanje Hilari Klinton.

Menadžer Obamine kampanje izjavio je da se kampanja Hilari Klinton, distribucijom te fotografije, upustila u «sramno, uvredljivo izazivanje straha». Šef za komunikacije kampanje Hilari Klinton rekao je da, koliko on zna, njeni saradnici nisu dostavili spornu fotografiju javnosti.

XS
SM
MD
LG