Linkovi

Solana: NATO i EU imaju odgovornost na čitavoj teritoriji Kosova


U vrhu tema današnjeg sastanka bilo je Kosovo, gde su i EU i NATO snažno angažovani i gde dele odgovornost za kosovsku budućnost, u delu bezbednosti, sa jedne i podrške civilnim strukturama vlasti sa druge strane. Zato i visoki predstavnik EU, Havier Solana, nakon sastanka kaže:

"Zabrinuti smo za sever Kosova i iskazujemo našu nadu da će se, u predstojećim danima, svi ponašati odgovorno. To će omogućiti međunarodnom angažovanju na terenu da urodi plodom i da donese stabilnost regionu. To je oduvek bio i cilj i EU i NATO. To smo naglasili prošlog ponedeljka na skupu ministara, a to su i potvrdili i evropski ministri odbrane u Ljubljani. Saradnja EU i NATO se nastavlja. Razgovarali smo i o situaciji u Beogradu i rekli jasno da su za nas dobre i snažne veze sa Srbijom od fundamentalnog značaja i u tom svetlu je i naša ponuda da Beograd pregovara sa nama na način kako bi se te relacije još produbile. Za tako nešto je važno da se prilike smire i da se svi ponašaju odgovrno".

Generalni sekrear NATO, Jaap de Hop Shefer je dodao kako će KFOR na Kosovu da nastavi sa misijom kojoj je okvir dala rezolucija 1244:

"KFOR će tamo ostati, ima ulogu da osnaži bezbednost Kosova i zaštiti sve njegove stanovnike , bez obzira gde su, bez obzira pripadaju li manjini ili većini".

Prvi čovek NATO kaže kako razume osećaje i frustraciju u Srbiji, ali i kaže kako se sada treba okrenuti budućnosti. Sa te strane, on naglašava kako su vojni saveznici spremni da razmotre kako i na koji način se mogu proširiti veze sa Srbijom, koje bi mogle da pokriju širi prostor od sadašnjeg Partenstva za mir.

Visoki predstavnik EU, odgovrajući na pitanje da li je zabrinut mogućnošću podele Kosova, odgovara odrečno, jer na tom prostoru, celom njegovom prostoru, naglašava Solana, odgovornost imaju i EU i NATO.

XS
SM
MD
LG