Linkovi

Medvedev u Beogradu poručio da Rusija podržava suverenitet Srbije na Kosovu


Rusija će i dalje podržavati suverenitet Srbije na celoj njenoj teritoriji, uključujući i Kosovo, izjavio je potpredsjednik Ruske federacije Dmitrij Medvedev, nakon susreta sa sprskim premijerom Vojislavom Koštunicom.

Koštunica i Medvedev najavili su da će Beograd I Moskva nastaviti zajedničku politiku prema Kosovu i složili se da je jednostrano proglašenje nezavisnosti kršenje međunarodnog prava, te da predstavlja opasnost za stabilnost u regionu.

“Zajednički stav je da taj čin nije u skladu sa međunarodnim pravom i da krši suverenitet i teritorijalni integritet Srbije.Takvi potezi ruše međunarodni sistem bezbednosti i prava koji je čovečanstvo gradilo u prethodnih sto godina", rekao je Medvedev, koji je favorit na izborima za novog predsednika Rusije.

Ruski vicepremijer je istakao da će taj, kako je naveo, presedan u značajnoj meri izazvati negativne posledice i u drugim regionima i državama gde se postavljaju pitanja nezavisnoti nekih delova. Vojislav Koštunica smatra da je uslov normalizacije situacije poništavanje odluke o nezavisnosti Kosova.

”Mi ćemo se boriti da se ova odluka poništi u Savetu bezbednosti, zajedno sa Rusijom i svim državama u svetu kojima je na srcu poštovanje temeljnih načela međunarodnog prava a ne njihovo gaženje. Nema normalizacije odnosa sa onim državama koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova sve dok se ova odluka ne poništi", rekao je premijer Srbije.

Visoki ruski zvaničnik, tokom posjete Beogradu, sastao se i sa srpskim predsjednikom Borisom Tadićem.

Kejsi: Kosovo više nikad neće biti deo Srbije

Kosovo "više nikad neće biti deo Srbije", saopštio je nakon komentara koje su u Beogradu saopštili ruski i srpski lideri, portparol Stejt Dipartmenta, Tom Kejsi.

Dodao je da će Vašington nastaviti da sarađuje sa Beogradom i Moskvom koji imaju različit stav o tom pitanju.

"Nastavićemo da radimo sa Rusima i sa Srbima na ovome, ali ja mislim da bi trebalo svima da bude jasno u ovom trenutku da Kosovo više nikad neće biti deo Srbije", rekao je Kejsi.

Kejsi je kazao da SAD, koje su priznale nezavisnost Kosova nemaju problema sa demonstracijama zbog Kosova, pod uslovom da su mirne i da ne postanu nasilne.

XS
SM
MD
LG