Linkovi

Samardžić na Kosovu razgovarao sa Joahimom Rikerom


Šef misije UN na Kosovu Joahim Riker razgovarao je sa ministrom za Kosovo i Metohjiju Slobodanom Samardžićem, ali je nakon razgovora novinarima kazao da nije postignut konkretan dogovor.

Samardžić je prvi zvaničnik iz Beograda koji je postio Kosovo nakon proglašenja nezavisnosti.

Riker je novinarima objasnio zbog čega je, uprkos suproitnim najavama, Samardžiću dozvolio da poseti Kosovo. Rekao je da je povukao zabranu nakon što je Samardžić prihvatio da ispuni dva uslova koje mu je UNMIK postavio. Prvi uslov bio je da Samardžić javno i jasno distancira od nasilja, a drugi se se, kako je objasnio Riker odnosio na obavezu da se on sretne sa šefom UNMIK-a pre nastavka njegove posete terenu.

“Uslovi su bili ispunjeni, Samardžić je javno izjavio da on želi da doprinese miru kada bude posećivao Kosovo. I drugi uslov je bio ispunjen, ja sam mu veoma jasno stavio do znanja da su odobravanje nasilja i direktna ili indirektna podrška nasilju aposlutno neprihvatljivi”, rekao je Riker objasnivši da je UNMIK posebno bio nezadovoljan Samardžićevom izjavom u kojoj je on napad na dva granična punkta na severu Kosova ocenio nesrećnim, ali legitimnim činom.

Nemački diplomata zatražio je razrašnjenje u vezi sa tim da li Vlada Srbije poštuje mandat UNMIK-a na Kosovu, rekavši da “nije potpuno zadovoljan sa odgovorima gospodina Samardžića".

Samardžić je nešto kasnije pred novinarima kazao da Beograd otvoreno osuđuje nasilje, ali da je "nasilje učinio onaj koji je prekršio međunarodno pravo“.

Rekao je i da je cilj razgovora sa šefom UNMIK-a bio da se održi mir i stabilnost na Kosovu. Dodao je da je Misija EU bez pravnog osnova , ali da će srpske vlasti nastaviti da sarađuju sa UNMIK-om "u ime mira i stabilnosti".

Takođe danas, predsednici srpskih opština sa severa Kosova zatražili su od šefa UNMIK-a da "poštuje Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti i poništi deklaraciju o nezavisnosti Kosova koja je 17. februara usvojena u pokrajinskom parlamentu".

Nastavljeni protesti

Protesti u Kosovskoj Mitrovici u međuvremenu ne prestaju. Danas je oko dve hiljade Srba demonstriralo sa severne strane mosta, paleći zastave Evropske unije i skandirajući Kosovo je Srbija.

Pripadnici Međunarodne policije su čuvali prilaze mostu, ali je svejedno današnji skup protekao bez nasilja. To međutim ne bi moglo da se kaže i za administrativni prelaz Mutivode, 35 kilometara udaljen od Prištine, gde je došlo do nereda u kojima je povređeno deset pripadnika Kosovske policijske službe i pet rezervista Vojske Srbije.

Portparol Kosovske policijske službe Veton Eljšani, izjavio je da je grupa od oko 150 rezervista Vojske Srbije, na prelazu Mutivode na severu Kosova, gadajala kamenjem, motornim uljem i vodom pripadnike KPS-a, zbog čega su oni bili primorani da upotrebe suzavac. Eljšani je dodao da su se rezervisti povukli ka Medvedji kada su se na prelazu pojavili pripadnici KFOR-a.

XS
SM
MD
LG