Linkovi

Umetnost Tuarega, nomadskog naroda iz Zapadne Afrike


U Vašingtonu, u Nacionalnom muzeju afričke umetnosti, nedavno je održana izložba umetnosti Tuarega, nomadskog naroda iz Zapadne Afrike.

Narod Tuarega iz centralne Sahare živi u jednoj od najsurovijih sredina na svetu. Ali putnici i istraživači su se vekovima oduševljavali tuareškom elegancijom i lepotom, isto koliko i njihovom odećom i izvanrednim nakitom. Oni su nekada kontrolisali drevne karavanske pteve. U moderno doba, Tuarezi su polunomadski narod - naseljen u različitim zemljama u regionu.

Njihovo društvo i ekonomija su se promenili. Oni sada žive u državama sa ustaljenim granicama i nastanjuju se u gradovima i varošima. Ipak, zadržali su svoj identitet u umetnost.
Umetnici poznati pod imenom inadani, provobitno su služili plemstvu. Danas prave nakit i radove od kože za globalno tržište. Na izložbi u Smitsonijenu je prikazano više od dve stotine radova, o kojima govori kustoskinja Muzeja afričke umetnosti, Kristin Kremer.

«Posetioci treba da imaju u vidu fizički surov pejsaž koji nastanjuju Tuarezi i njihov izuzetan osećaj za ulepšavanje celokupnog života, same suštine življenja, tako da je umetnost u središtu tuareškog bića», kaže ona.

Jedan od glavnih eksponata je ova skrivnica od kozje kože.

«Skrivnicu obično imaju žene. Ona se daje ženi prilikom udaje, što znači da je to važan simbol ženskog identiteta, bogatstva žene i njenog ličnog vlasništva», kaže Kristin Kremer.

Svi predmeti su pokretni, što je bitno za nomadski život Tuarega. Predmeti imaju kićanke i rese koje dolaze do izražaja prilikom kretanja. Tuarezi su poznati po vizuelno upadljivom i izuzetno kvalitetnom nakitu koji privlači brojne kupce.

«Izloženi su i klasični primeri tuareškog nakita koji je dobro poznat ljubiteljima nakita, ali i novi modernizovani komadi. Afrički nakit i radovi od srebra pokazuju u kojoj su meri tuareške kujundžije deo šireg, globalnog tržišta», kaže kustoskinja izložbe.

U galeriji je predstavljena i radionica jedne umetničke porodice iz Nijameja, nigerske prestonice. Radovi Tuarega ili komadi nadahnuti tuareškom umetnošću, danas se prodaju u muzejima i ekskluzivnim prodavnicama širom Sjedinjenih Država i Evrope.

«Pariska modna kuća Erme je 1993. počela da naručuje izuzetne komade od srebra načinjene u tuareškoj radionici po imenu L’atelije u Agedešu, u kojoj su pravljene divne kopče za pojas i zatvarači za tašne i novčanike. To je fantastična priča o tome kako tuareški umetnici i kujundžije radeći i dalje na veoma tradicionalan način i ručno izrađujući predmete od srebra, stižu na sam vrh visoke mode koji predstavlja i kuća Erme», kaže Kristin Kremer.

Umetnici su danas postali najuspešniji pripadnici naroda Tuarega.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG