Linkovi

Nova istraživanja i tehnologije usmerene ka smanjenju povreda glave


Američka vojska i privatni sektor rade zajedno na izradi zaštitne opreme za civile i vojnike, čijom upotrebom bi se značajno smanjio broj traumatskih povreda mozga. Na kacigama fudbalera, koji učestvuju u istraživanju, nalaze se specijalni senzori koji prate i beleže podatke o udarcima.

“Senzori na kacigama beleže jačinu i smer udarca, tako da možemo da vidimo gde se povrede najčešće pojavljuju,”objašnjava Tom Gudvin sa Virdžinija koledža.

U ovom projektu učestvuje i američka vojska, koja za testiranje koristi lutke.

“Sada eksperimentišemo sa spravama za šlemove koji mere brzinu pokreta vojnikove glave. Podaci mogu biti uneti u kompjuter, tako da, po povratku vojnika u bazu, možemo utvrditi čemu je bio izložen,”kaže Kejsi.

Senzori na šlemovima moći će da se koriste u Iraku i Avganistanu 2008. godine. Takođe se radi na usavršavanju pločice za merenje faktora nestabilnosti, kojom se testira ravnoteža. Neurolog Tomas Degravo koristi je kako bi izmerio dotok krvi u mozgu. Ovi aparati omogućiće doktorima da utvrde najbolji način lečenja žrtava traume, nakon povreda na bojnom polju, ili fudbalskom terenu.

XS
SM
MD
LG