Linkovi

Ko je odgovoran za nasilje u vreme i posle mitinga „Kosovo je Srbija“?


I dalje se mogu čuti ocene političara i posmatrača da su za nasilje u vreme i posle mitinga „Kosovo je Srbija“ odgovorni organizatori mitinga, a ne pripadnici MUP-a.

Predsednik Političkog saveta Demokratske stranke Dragoljub Mićunović izjavio je da miting nije mogao biti sprečen jer su ga sa mnogo žara najavljivali Demokratska stranka Srbije, Srpska radikalna stranka i Socijalistička partija Srbije. Odgovornost za nasilje posle mitinga, ocenio je Mićunović, snose Vlad Srbije i partije koje su stale iza tog skupa i naveo da ostaje nejasno koji je deo vlade zaključio kako treba da se štite ambasade, s obzirom da diplomatska predstavništva nisu bila adekvatno obezbeđena. Govori na mitingu i molebanu bili su puni patetike i religiozno-nacionanog zanosa a bez pravih političkih poruka, rekao je Mićunović i najavio da bi DS mogla da raskine koaliciju sa DSS-om ako dođe do zahteva za vanredno stanje, ako se nastavi politika nasilja umesto dijaloga i ako se prekine svaka komunikacija sa Evropom.

I član Predsedništva Liberalno demokratske partije Ivan Andrić smatra da su premijer Vojislav Koštunica i njegova Vlada odgovorni za nerede na ulicama Beograda. Ta partija predstavila je na konferenciji za medije fotografiju koja je slikana nekoliko minuta pre nego što je zapaljena ambasada SAD i koja potvrđuje da je policija bila upoznata sa kretanjem demonstranata i da su tu informaciju imali i predstavnici vlasti. I pored svega toga doneta je politička odluka da se zapali Ambasada i da se nanese šteta ostalim stranim predstavništvima, kaže se u saopštenju LDP.

A ministar prosvete Srbije Zoran Lončar rekao je da su mirni i dostojanstveni protesti građana podrška Vladi i državnim institucijama da istraju i nastave politiku jasne i principijelne borbe za vraćanje Kosova u ustavno-pravni poredak Srbije. Verovatno da će različiti oblici građanskih protesti biti nastavljeni i u narednom periodu, rekao je ministar Lončar i založio se da budu dostojanstveni i mirni.

Posle najoštrijih osuda u delu javnosti i traženja da se uputi hitan protest i zatraži izvinjenje Ruske federacije, na zahtev šefa diplomatije Vuka Jeremića ambasada Srbije u Rusiji uputila je protestno pismo uredniku ruske državne televizije povodom uvredljivih komentara koje je u emisiji "Vesti" izneo novinar te medijske kuće. Za Srbiju je apsolutno neprihvatljiv nastup novinara Konstantina Sjemina u kojem on upućuje uvrede, opravdava ubistvo demokratski izabranog premijera Zorana Đinđića i o njemu izriče uvredljiv komentar, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova.

XS
SM
MD
LG