Linkovi

Tošiba okončala rat za prevlast na tržištu DVD uređaja nove generacije


Japanska korporacija Tošiba praktično je okončala rat za prevlast na tržištu DVD uređaja nove generacije, pošto je ove nedelje saopštila da više neće proizvoditi HD DVD plejere i rekordere. Stoga je konkurentska Blu-rej tehnologija korporacije Sony automatski postala industrijski standard za video visoke rezolucije.

Oba formata prikazuju oštru i jasnu sliku kada gledate filmove visokerezolucije i odlično koriste mogućnosti nove generacije televizijskih ekrana. Međutim, poslednjih meseci, Blu-rej je dobio na zamahu, a glavni proizvođač rivalskog formata HD DVD-a – korporacija Toshiba, objavila je da se povlači iz trke. Predsednik Toshiba-e, Atsutoši Nišida tom prilikom je rekao:

"Ukoliko pokušamo da ostanemo u HD DVD biznisu, to bi moglo da naškodi našem poslovanju u celini. Razmotrili smo oba standarda koja se takmiče na tržištu i njihov uticaj na potrošače i odlučili da prestanemo da proizvodimo HD DVD uređaje".

Toshiba je potvrdila da će nastaviti da obvezbeđuje tehničku podršku za oko milion vlasnika HD DVD plejera, ali kompanija planira da prekine proizvodnju već u martu. Nišida i dalje veruje da je HD DVD kvalitetniji fomat, ali njegova kompanija nije imala izbora, pogotovo kada se Warner Brothers pridružio sve većem broju filmskih studija, koji filmove izdaju isključivo na Blu-rej diskovima.

"Warner Brothers, koji je ugovorom bio vezan sa našim sistemom, iznenada je objavio promenu politike. Nažalost, to je dovelo do velike promene na tržištu", dodao je Nišida.

Analitičari kažu da su kompanija kao što su Blockbuster, Best Buy i Wal-Mart svojom politikom doprinele gašenju HD DVD-a. Prodajni lanci ističu da je ulogu u svemu imala i poboljšana prodaja konzole za video igre Playstation 3, koja može da se koristi i kao Blu-rej plejer. Sony je od 2006. prodao više od 10 miliona PS3 konzola.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG