Linkovi

Turska vojska u severnom Iraku pokrenula kopnenu vojnu operaciju


Turska vojska pokrenula je kopnenu ofanzivu u severnom Iraku protiv gerilaca iz radničke partije Kurdistana, koje Ankara optužuje da koriste baze u toj zemlji za napade na turske snage u jugoistočnom dijelu Turske. Kurdski pobunjenici saopštili su da su u današnjim borbama poginula dva turska vojnika, a da ih je 8 povređeno. Turska međutim nije komentarisala te navode.

Turska vojska, kako se navodi u saopštenju objavljenom na internetu, ušla je sinoć u severni deo Iraka, nakon izvođenja vazdušnih i artiljerijskih napada na navodne položaje kurdskih gerilaca. Vojska nije objavila podatke o broju vojnika koji učestvuju u ofanzivi, dok su turski mediji objavili da ih je oko 10 hiljada. Turska je u poslednjih nekoliko nedelja pojačala oružane snage na granici sa Irakom, ali se zbog vremenskih uslova očekivalo da ofanziva, koja bi trebalo da spreči napade kurdskih pobunjenika, počne kasnije. Penzionisani turski general Armagan Kuloglu:

“Kopnena operacija je obavezna jer kurdistanska radnička partija postaje aktivnija na proleće.”

Kurdistanska Radnička partija, kako se veruje, ima blizu 3 hiljade gerilaca u bazama širom poluautonomne kurdske enklave u severnom Iraku. Turska je neprestano pozivala Sjedinjene Države i iračku vladu da deluju protiv pobunjenika, ali je Vašington ograničio svoju intervenciju na pružanje obaveštajnih podataka Ankari, koja će nakon ulaska trupa na iračku teritoriju, verovatno biti suočena sa snažnim diplomatskim pritiskom. Vašington je već izrazio zabrinutost zbog mogućeg povećanja tenzija Turske i iračke vlade, inače američkih saveznika.

Američki senator Džon Keri, tokom posete Ankari, naglasio je važnost ameročko-turskih odnosa.

“Želim da u ime američkog naroda pozdravim naše odnose i pomoć koju turski narod i vlada pružaju u Iraku, Avganistanu i Pakistanu.”

Američki zvaničnici potvrdili su informacije o ofanzivi, dok je portparol američkih snaga u Iraku kazao da Sjedinjene Države razumiju da će operacija imati ograničeno trajanje. Turska vojska ranije je najavila da će se povući u najkraćem mogućem roku, čim ostvari svoj cilj.

XS
SM
MD
LG