Linkovi

Reagovanje Nemačke na izgrede posle mitinga u Beogradu


Nemačka vlada, koja je u sredu donela odluku o priznanju Kosova kao nezavisne države, je posle teških izgreda u četvrtak uveče poručila vlastima u Beogradu da očekuje da će se pobrinuti da obezbede zaštitu ambasada i diplomatskog personala. Berlin je upozorio da bi svi novi incidenti mogli da se nepovoljno odraze na odnose sa Srbijom.

Otpravnici poslova Ambasade Srbije u Berlinu u petak ujutru je uručen protest zbog napada na Nemačku ambasadu u kojima je povredjen jedan nemački bezbednosni služebnik i pričinjenja znatna materijalna šteta. Portparol savezne vlade je u Berlinu Tomas Šteg je rekao da „srpska vlada mora odgovarajućim policijskim prisustvom da se pobrine za bezbednost“.

„Pored toga, nužne su i odgovorne izjave srpske vlade i jasna i nedvosmislena osuda nasilja da bi se sprečila dalja eskalacija. Ukoliko se ovakvi incidenti ponove, to će imati posledice po odnose Evropske unkije i Srbije“, saopštio je vladin predsatvnik.

No i danas, kao i posle odluke vlade o priznavanju Kosova, su vodeći nemački političari istakli nužnost da se nastavi saradnja sa Beogradom.

Tako je ministar odbrane Franc Jozef Jung danas doduše kritikovao što je policija Srbije kasno reagovala u sinoćnim teškim neredima navodeći da oni „mogu samo da se sa gnušanjem osude“.

Ali Jung je istovremeno istakao nužnost da se „upravo u Beogradu pruži podrška onima koji žele da razvijaju evropsku perpsketivu“ i ocenio da je to „pravi put kojim treba da ide EU“.

XS
SM
MD
LG