Linkovi

Havijer Solana: Nasilje ne vodi ničemu-Srbija ima svoje mesto u EU


Svi u Srbiji se moraju ponašati odgovorno i nasilje ne vodi nigde, rekao je visoki predstavnik Evropske unije Havijer Solana.

"Slušao sam govore nekih od srpskih lidera, čitao sam reči predsednika Borisa Tadića iz Rumunije. Mislim da ljudi u Srbiji znaju da imaju evropsku perspektivu, kao i da nasilje protiv članica EU, koje će im pomagati oko te perspektive, ne vodi nikuda", objasnio je Solana.

On je ponovio da Srbija "ima svoje mesto u porodici Evropske unije".

"Pre mesec dana smo dali ponudu Srbiji, koja je još uvijek na stolu. Ali, lideri moraju da vode računa o svom ponašanju i kontrolišu situaciju i onda će sve ići u pravom smeru i cilju", kazao je Solana.

Komentarišući, na novinarski zahtev, jednu od izjava koja se čula juče u Beogradu da će Srbija biti idućeg meseca u Prištini, Solana je rekao da bi za neke lidere iz Srbije bilo "jako dobro da odu u Prištinu i tamo organizuju život."

On je ponovio i da je Kosovo slučaj sui generis, jer nigde na svetu ne postoji teritorija i situacija koja je već devet godina pod međunarodnim protektoratom. Komentarišući mogući uticaj Kosova na Bosnu i Hercegovinu, Solana je rekao da je u BiH situacija pod kontrolom, da je bilo demonstracija, ali da treba poštovati pravo na demonstracije sve dok su mirne.

Solana je najavio i da će kancelarija visokog predstavnika Ujedinjenih nacija ove godine biti zatvorena i pretvorena u kancelariju visokog predstavnika Evropske unije u BiH.

Povodom jučerašnjih napada na hrvatsku ambasadu u Beogradu hrvatska vlada uputila je vladi u Beogradu protestnu notu, a ovdašnji političari gotovo jednoglasno ocenjuju da je u potpunosti zakazala srpska policija koja nije zaštitila ambasadu od naleta vandala. Predsednik Hrvatske Stjepan Mesić je upozorio da su raspirivanju situacije doprinele i izjave nekih srpskih političara koji nisu raskrstili sa „Miloševićevom politikom“.

Inače, kao svojevrsni čin osvete grupa od pedesetak navijača zagrebačkog Dinama sinoć je na centralnom trgu u Zagrebu ritualno spalila srpsku zastavu zbog čega je policija privela nekoliko desetaka izgrednika. U međuvremenu, iz bezbednosnih razloga i na preporuku hrvatske vlade košarkaški klub Cibona je odlučio da ne otputuje u Beograd na utakmicu koju su u okviru regionalne lige sutra trebali igrati sa Partizanom.

XS
SM
MD
LG