Linkovi

SAD protestovale kod vlade Srbije zbog napada demonstranta na ambasadu u Beogradu


Vašington je formalno protestovao kod vlade Srbije zbog neadekvatnog obezbeđenja američke ambasade u Beogradu, koja su napali i delimično spalili demonstranti, nezadovoljni američkim priznavanjem nezavisnog Kosova.

Stejt Dipartment još nema sve informacije o tome kako je došlo do napada na ambasadu, ali jasno tvrdi da je obezbeđenje diplomatskog predstavništva u prestonici Srbije bilo neadekvatno. Portparol Šon Mekormak kazao je da je dovoljno policajaca upućeno tek pošto su demonstranti provalili u ambasadu i nakon što je državni podsekretar Nikolas Berns upozorio premijera Koštunicu i šefa diplomatije Vuka Jeremića da će ih smatrati lično odgovornim ukoliko se napad ne zaustavi:

"Poruka je bila jasna – da se situacija ne može tolerisati i da se mora poslati adekvatno obezbeđenje da zaštiti ambasadu i ljudsvo. Rekao je šefu diplomatije da ćemo vladu Srbije smatrati odgovornom za živote zaposlenih u ambasadi", kazao je Mekormak.

Mekormak je rekao da je Berns, po nalogu Kondolize Rajs, poručio premijeru Koštunici da se situacija od četvrtka više ne sme ponoviti i da je za to od Koštunice dobio uveravanja. Rekao da nije bilo upada u zaštićeni deo ambasade sa poverljivim materijalima.

Portparol Državnog sekretarijata je još rekao da Vašingtion razume da je pitanje Kosova osetljivo i teško za Srbiju, ali da nema opravdanja za podsticanje nasilja:

"Ne može se podsticati nasilje. Želimo dijalog sa vladom Srbije, baš kao što želi i EU. Jasno je da postoje različita viđenja o našoj odluci da priznamo Kosovo, ali nikakvi nesporazumi ne mogu da budu izgovor ili opravdanje da se drugi podstiču na nasilje."

Mekormak je rekao da će američka ambasada u Beogradu biti zatvorena nekoliko dana. Ambasador Kameron Manter, dodao je, ostaće u Beogradu i Vašington ne namerava da zbog napada na ambasadu spusti nivo diplomatske komunikacije sa Srbijom.

Savet bezbednosti UN osudio napade na ambasade u Beogradu

Savet bezbednosti UN osudio je napade demonstranata na ambasade u Beogradu i podsetio na obavezu vlasti da preduzmu sve kako bi zaštitile diplomatske misije.

"Članice Saveta bezbednosti UN najoštirje osuđuju napade rulje na ambasade u Beogradu u kojima su oštećene ambasade i osoblje ugroženo", rekao je novinarima predsedavajući Saveta bezbednosti UN i ambasador Paname pri UN Rikardo Alberto Arias.

U saopštenju, koje je Arisa pročitao novinarima, navodi se da Članice Saveta bezbednosti UN podsećaju na osnovne principe međunarodnih konvencija o nepovredivosti diplomatskih misija i obavezu vlasti zemlje domaćina da preduzmu sve kako bi zaštitile te misije.

Članice Saveta bezbednosti su, takođe, pozdravile napore koje su srpske vlasti preduzele kako bi uspostavile red i zaštitile osoblje ambasada, rekao je Arias na konferneciji za novinare koja je prenošena na sajtu UN.

Savet bezbednosti UN je u četvrtak na sednici posvećenoj graničnom sporu između Etiopije i Eritreje, na zahtev SAD razmotrio napade na ambasade u Beogradu. Američki ambasador u UN Zalmaj Halilzad rekao je pred početak sednice da je ogorčen zbog napada na američku ambasadu u Beogradu i najavio da će zatražiti od Saveta bezbednosti UN da jednoslasno osudi napade na diplomatska predstavništva u Beogradu.

Kristina Galjak: Nasilje je potpuno neprihvatljivo

Nasilje koje se desilo u Beogradu tokom demonstracija protiv nezavisnosti Kosova "potpuno je neprihvatljivo", rekla je portparolka visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Kristina Galjak.

"Nasilje je potpuno neprihvatljivo, mi pozivamo na mir, na uzdržanost i odgovornost", izjavila je večeras Galjakova.

U incidentima u centru Beogradu u četvrtak uveče izgrednici koji su pustošili grad tokom i posle mitinga "Kosovo je Srbije" sukobili su se sa policijom i napali više ambasada. Izgradnici su povredili i više novinara, među kojima su bili i strani izveštači. U Urgentnom centru zbrinuto je 106 civila i 35 policajaca.

Jeremić: Indicenti u Beogradu izolovani akti

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić večeras je izrazio žaljenje zbog incidenta u Beogradu, do kojih je došlo nakon mirnih demonstracija protiv nezavisnosti Kosova i naglasio da je reč o izolovanim "aktima vandalizma i nasilja".

Jeremić je rekao za CNN da je sada u Beogradu mirno i da je policija uspela da uspostavi kontrolu u gradu. On je istakao da je protest ispred, na kome se, kako je rekao, okupilo oko pola miliona ljudi, protekao mirno i da je reč o mirnim demonstracijama.

Ministar spoljnih poslova Srbije je dodao da je "nažlost, izvestan broj ekstremista počeo da puštoši grad", što je, kako je rekao, "vrlo žalosno".

Jeremić je rekao da vlasti Srbije ne očekuju više nasilja, iako je situacija još napeta. On je istakao da je Srbija ponovila više puta da će svako rešenje za Kosovo, osim mirnog, kompromisnog i obostrano prihvatljivog ugroziti stabilnost.

Ministar spoljnih poslova Srbije je rekao da su kosovski Albanci jednostrano i na nelegalni način proglasaili secesiju od Srbije, koja je međunarodno priznata zemlja.

"To nije dobra ideja. Treba naći održivo rešenje, što jedino može biti kompromisno rešenje", rekao je Jeremić.

Upitan o mogućnosti da se nasilje proširi na Kosovo, on je istakao da je Srbija "odgovoran učesnik u miru i stabilnosti u regionu" i da želi da sarađuje sa međunarodnom zajednicom u obezbeđivanju pune stabilnosti. On je dodao da u Srbiji postoje samo legalne snage i da će one "sprečeti aktivnosti bilo koje paramilitalne grupe na svojoj tertoriji".

Podsetio je da je na Kosovu u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN za bezbednost nadležan Kfor i dodao da je Srbija spremna da nastavi saradnju s Kforom i međunarodnom zajednicom na očuvanju bezbednosti u regionu.

XS
SM
MD
LG