Linkovi

Mekormak: Bezbednosne pripreme bile neadekvatne i rulja je napala ambasadu


Stejt department je povukao pomoćno osoblje i članove porodice diplomata iz Srbije posle jučerašnjeg napada izgrednika na američku ambasadu u Beogradu. Srpske vlasti su obećale da se slični incidenti neće ponoviti.

Do smanjenja američkog diplomatskog osoblja u Beogradu došlo je na zahtev ambasadora SAD Kamerona Mantera. Stejt departmet je uložio protestvladi Srbije protiv, kako je rečeno, potpuno neadekvatne zaštite ambasade Sjedinjenih Država. Tokom brifinga za novinare portparol Stejt departmenta Šon Mekormak rekao je da još nije jasno da li je propust u obezbedjenju američke ambasade bio slučajan ili nameran. Mekormak je naveo da su predsednik Boris Tadić i drugi zvaničnici obećali da se incidenti neće ponoviti.

«Suština je da su bezbednosne pripreme bile neadekvatne i da je rulja napala ambasadu. Pozitivno je što su zvaničnici vlade Srbije javno rekli da neće dozvoliti da se to ponovi. Treba istaći da nije napadnuta samo naša ambasada, već su napadnute i druge ambasade u blizini.»

Portparol Bele kuće Skot Stenzel pripisao je napad huliganima i izgrednicima, dodavši da američki zvaničnici ne veruju da su akcije rulje ono što Srbija želi da prikaže svetu. Stenzel je naglasio da uprkos napadu i gnevu u Srbiji povodom priznanja nezavisnosti Kosova od strane Vašingtona, SAD žele da nastave sa nastojanjima da se Srbija integriše u evropske institucije.

Srbija je dobila diplomatsku podršku Rusije u svom protivljenju priznanju nezavisnosti Kosova. Medjutim, američki zvaničnici oštro su osudili izjavu ruskog izaslanika pri NATO-u, Dimitrija Rogozina, koji je rekao da bi Moskva mogla da, kako se izrazio, demonstrira «grubu vojnu silu» da bi povratila poštovanje nakon što je bila ignorisana u slučaju Kosova.

Podsekretar za politička pitanja Nikolas Berns nazvao je Rogozinovu izjavu veoma neodgovornom, dodavši da bi Moskva trebalo da je odbaci. Drugi neimenovani američki zvaničnik rekao je da je Rogozin, inače bivši član ruskog parlamenta, poznat po provokativnim izjavama i da nije bilo sličnih pretećih izjava od strane drugih članova ruske vlade uprkos poznatim stavovima Moskve o Kosovu.

XS
SM
MD
LG