Linkovi

Naučnici sada otkrivaju da su hobiji veoma dobri i za zdravlje


Ranije smo govorili o hobijima u kojima Amerikanci uživaju-od sakupljanja naprstaka i nalepnica sa pivskih flaša do pravljenja složenih modela železničkih struktura. Znamo da su aktivnosti kao što je slikanje pejzaža ili razgovor sa drugim radio-amaterima širom sveta relaksirajuće i zadovoljavajuće kad god ljudi mogu naći vreme zanjih.

Naučnici međutim sada otkrivaju da su hobiji veoma dobri i za zdravlje-iako ponekad nije potrebno ni da se pomerite kako bi ste uživali u njima. Profesor u medicinskoj školi na univerzitetu Harvard Karol Kaufman kazala je za Njujork tajms da hobiji, osim stimulisanja određenih delova mozga, poboljšavaju koncentraciju, pomažu da bolje razmišljate i pojačavaju kreativnost. Kada se bavite hobijem koji stvarno volite, gubite osećaj za vreme i ulazite u takozvano lebdeće stanje, što vam pomaže da osvežite misli i povratite energiju-istakla je Kaufmanova.

Visok nivo koncentracije takođe pojačava vašu sposobnost obavljanja pojedinih, ne tako ugodnih, zadataka. Psihijatar sa Floride, doktor Gabrijela Kora navodi da visok nivo koncentracije izaziva lučenje hemikalija u mozgu kao što su endorfin i dopamin, tako da postajete motivisaniji i intelektualno i emotivno. Činjenica je da hobiji pomažu ljudima da se bolje osećaju. Kreiranje složenih projekata kao što je izgradnja modela jedrenjaka u malim bocama ipak predstavlja pravo dostignuće. Možda smatrate da ne postižete najbolje rezultate u drugim oblastima, ali ste u izgradnji tih modela više nego uspešni.

Poruka je znači očigledna. Svi bi bolje radili i mislili o sebi, ako bi nam samo neko platio da provodimo 40 sati nedeljno baveći se hobijima, a obavljali stvarni posao u slobodnim trenucima.

XS
SM
MD
LG