Linkovi

U Srbiji raste zabrinutost zbog talasa nasilja koji je zahvatio zemlju


U Srbiji raste zabrinutost zbog talasa nasilja koji je zahvatio zemlju posle proglašenja nezavisnosti Kosova, ali zvaničnici vlasti uveravaju da je to demokratska tekovina.

Ministar za infrastrukturu i predsednik Nove Srbije Velimir Ilić opravdao je na konferencije za novinare ponašanje huligana prethodnih dana i usprotivio se medijima i strankama koji proteste omladine i navijača nazivaju nasilnim :

“Nama su stranci razbili državu, a mi sm njima nekoliko prozora na ambasadama i to je normalno, rekao je ministar Ilić i naglasio da stranci treba da nauče da je i to demokratija. Ilić je rekao da ne bi bio iznenađen ako se polupaju prozori na nekim ustanovama koje do sada nisu bile, kako je rekao, oskrnavljene.”

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor izrazio je zabrinutost zbog talasa nasilja koji je zahvatio Srbiju i i zbog blanko oproštaja koje su neki zvaničnici dali demonstrantima. Pastor je naglasio da njegova stranka insistira da se u Srbiji okonča ulična politika i da se prestanu slati signali kojima se ona odobrava.

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak optužio je premijera Vojislava Koštunicu da kosovsku krizu koristi kao izgovor za obračun sa političkim neistomišljenicima i upozorio da je demonstriranje učenika srednjih škola po gradovima Srbije zloupotreba maloletnika u političke svrhe.

Beogradski centar za ljudska prava upozorio je državne organe da je njihova ustavna i zakonska obaveza da zaštite živote i imovinu svih građana Srbije. Poslednja četiri dana traje neprestano masovno kršenje osnovnih ljudskih prava onih građana za koje samozvani zaštitnici nacionalnih interesa procenjuju da treba da budu žrtve besa i bezakonja a neki državni zvaničnici dodatno podstiču nasilje ili ga opravdavaju, kaže se u saopštenju Beogradskog centra za ljudska prava i konstatuje da državni organi, političke institucije i pravosuđe ne smeju dozvoliti da se nekažnjeno uništava imovina građana i diplomatska predstavništva drugih država.

XS
SM
MD
LG