Linkovi

"Hronika Spajdervika" dospela na bioskopske ekrane


Popularni serijal romana za mlade čitaoce dospeo je na veliko platno. U pitanju je mračna i uzbudljiva avantura puna fantastičnih stvorenja ali i susreta sa zastrašujućim neprijateljima.

Porodica Grejs – nedavno razvedena mama Helen, blizanci Džered i Sajmon i njihova starija sestra Melori – preselili su se iz grada u oronulu seosku kuću koja pripada njihovoj porodici već generacijama. Preturajući po prašnjavom tavanu, avanturistički nastrojeni Džered otkriva neobičnu knjigu koju je pre jednog veka napisao njihov pradeda - vodič kroz svet vila, goblina i džinova koji žive u fantastičnom nevidljivom svetu svuda oko njih. Još je čudesnije stvorenje nalik na vilenjaka koje se pojavljuje da bi upozorilo Džereda kako ne sme da dozvoli da knjiga dospe u pogrešne ruke.

Sajmona otimaju stvorenja nevidljiva za ljude, osim ako ne žele da budu vidjena, ili ako nekome ne dodele specijalni “vid” na poklon. Džered kreće da spase brata od džina Mulgarata, koji bi zahvaljujući tajnama iz knjige mogao da stekne neizrecivu moć.

Blizance Sajmona i Džereda tumači mladi engleski glumac Fredi Hajmor.

“Bio je to proces gde smo svi učili nešto novo.. učili nove tehnike i kako da realizujemo čitavu ideju. Na primer, Džered razbija stvari kada se razljuti a Sajmon je povučeniji, ali obojica pate zbog razvoda njihovih roditelja.”

Irska tinejdžerka Sara Boldžer glumi skeptičnu stariju sestru blizanaca - Melori Grejs.

“Pogotovo kao deca, svi smo imali imaginarne prijatelje u detinjstvu i zamišljali neke nepostojeće zemlje. Mislim da ovaj fantastični svet to predstavlja… U pitanju je dečije sanjarenje – koje medjutim kreće naopako, jer ne verujem da bi u mojem dečijem maštarenju džinovi pokušavali da me ubiju. Mislim da priča dobro funkcioniše jer su likovi realni. Melori, Sajmon I Džered su prava deca, normalni, obični tinejdžeri zarobljeni u jednom abnormalnom svetu. Zbog toga su knjiga I film tako privlačni za decu jer mogu da se poistovete sa likovima i samom pričom.”

Svet fantazije pun je stvarnih opasnosti za glavne junake, ali reditelj Mark Voters nastoji da razuveri roditelje da će mlada publika uživati u avanturi bez mnogo straha.

“Setio sam se filmova iz 1980-ih koje sam gledao dok sam odrastao, kao što su “Gremlini”, i “Gunisi”, i “Povratak u budućnost”. Mnogo tih filmova ima svoju mračnu stranu, što mi nije smetalo dok sam bio klinac, ali sada kao roditelj imam potrebu da svoju decu zaštitim od tih strašnih scena. Postoji vrsta straha kada možda zažmurite na sekund, ali želite da nastavite da gledate, i strah zbog kojeg želite da istrčite iz bioskopa i posle imate noćne more. Želeo sam da ovaj film ostane u domenu onog prvog, zabavnog straha. Na kraju filma, deca sigurno neće izaći iz sale sa traumama, oni izlaze zadovoljni i dobro raspoloženi zbog čega će, nadam se, roditelji pomisliti da nisu pogrešili što su ih doveli”.

U “Hronikama Spajdervika”, adaptaciji romana čiji su autori Holi Blek i ilustrator Toni di Terlici, takodje glume komičari Set Rogen i Martin Šort koji su pozajmili glas prijateljski nastrojenim fantastičnim stvorenjima. Nik Nolti je zli džin Mulgarat, a Meri-Luiz Parker - majka glavnih junaka. Dejvid Stretern glumi ekscentričnog Artura Spajdervika a Džoan Plurajt luckastu teta Lusindu, koja takodje zna tajne fantastičnog sveta koji oživljava zahvaljujući spektakularnim specijalnim efektima i lutkama Oskarom nagradjenog kreatora – Fila Tipeta.

XS
SM
MD
LG