Linkovi

Berlin: Vlada Nemačke priznala Kosovo kao nezavisnu državu


Vlada nemačke kancelarke Angele Merkel priznala je danas Republiku Kosovo kao nezavisnu državu. U skladu sa odlukom vlade, formalno priznanje nezavisnosti i izražavanje spremnosti na uspostavljanje diplomatskih odnosa uslediće u pismu koje će predsednik nemačke Horst Keler uputiti predsedniku Kosova Fatmiru Sejdijuu.

Šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer je već u ponedeljak uveče najavio da he Nemačka "kao i većina drugih zemalja Evropske unije, priznati za principe pravne države opredeljeno, multietničko i demokratsko Kosovo". Budućnost Kosova posle proglašnja nezavisnosti 17. februara biće danas i tema rasprave u Bundestagu u kojoj će govoriti i Štajnmajer.

Vladina dosadašnja politika prema Kosovu ima u saveznom parlamentu široku podršku. Proglašnju nezavisnosti Kosova protivili su se samo malobrojni poslanici vladajuće konzervativno-socijaldemokratske koalicije, a i to pretežno oni manje uticajni i prilično tiho.

Vodeći vladini predstavnici ponavljaju pak uglavnom dva stava. Prvo, da je Kosovo jedinstven slučaj u medjunarodnopravnoj praksi i da ga zato ne treba uporedjivati sa drugim pokretima za nezavisnost u svetu. Pored toga nemačka vlada je uverena, kako je u više navrata rekao i Štajnmajer, da istorija ne može da se zaustavi i da se sa nezavisnošću Kosova rešava poslednje pitanje koje je na Balkanu ostalo otvoreno posle raspada Jugoslavije.

Priznanju Kosova oštro se protivi samo opoziciona Levica smatrajucih da se time krši medjunarodno pravo i svetski poredak suverenih država koje su uspostavile Ujedinjene nacije, te da se otvaraju vrata za jačanje drugih separatističkih pokreta u svetu.

XS
SM
MD
LG