Linkovi

Naučnici u vodama Antarktika otkrili čitav niz novih životinjskih vrsta


Naučnici su otkrili u vodama Antarktika čitav niz novih životinjskih vrsta, ali upozoravaju da bi zbog klimatskih promena mnoga od tih neobičnih stvorenja mogla da izumru.

Na dubini od dva kilometra, u vodama čija je temparatura skoro na tački smrzavanja, naučnici iz Australije, Japana i Francuske, otkrili su do sada nepoznata bića, džinovske crve, ribe sa ogromnim očima i morske pauke veličine tanira.

Cilj je bio da se napravi popis svih živih bića u vodama Antarktika pre nego što to područje naruše klimatske promene. Do sada je prikupljeno 75 različitih vrsta ribe od kojih su, kako navode naučnici, tri ili četiri vrste do sada bile nepoznate. Vođa ekspedicije, član australijskog tima Martin Ridl, bio je prisutan kada su otkrivene nove vrste.

” Sa nama su bili neki od svetskih eksperata za biologiju Antarktika, koji su bili potpuno zaprepašćeni ulovom i za neke vrste riba nisu imali imena. Bilo ih je sa perajima na različitim mestima i čudnim visuljcima oko usta. Mnoge su imale izuzetno velike oči iako žive u potpunom mraku, pa ne znamo čemu bi mogle da im služe. Sve su imale vrlo čudan izgled.”

Naučnici kažu da su otkrili i nove vrste planktona i meduza, sa pipcima dugačkim i do šest metara. U sedmonedeljnoj ekspediciji koja je obuhvatila površinu od 50 hiljada kvadratnih kilometara učestvovala su tri istraživačka broda. Stotine različitih primeraka biće poslato u Pariz na identifikaciju. Pošto su otkrili iznenađujuće vrste, naučnike sada brine koliko će dugo one, zbog klimatskih promena biti u stanju da se održe.

Poznato je da okeani apsorbuju ogromne količine ugljendioksida iz atmosfere. A što je više ugljendioksida u vodi, kažu naučnici, to je vodenim organizmima teže da formiraju skelet, posebno u hladnim vodama. Upijanje ugljndioksida takođe izaziva povećanu kiselost morske vode što takođe otežava opstanak morskim vestama.

XS
SM
MD
LG