Linkovi

Težak izborni poraz stranke Perveza Mušarafa


Stranka pakistanskog predsjednika Perveza Mušarafa pretrpjela je težak poraz na jučerašnjim izborima u toj zemlji. Prema preliminarnim rezultatima, Pakistanska narodna partija ubijene bivše premijerke Benazir Buto i stranka takođe bivšeg premijera Navaza Šarifa, osvojile su većinu mjesta u parlamentu. Izborni poraz ugrozio je osmogodišnju vladavinu Mušarafa, koji je bio ključni saveznik Sjedinjenih Država u borbi protiv teororizma.

Dok se Pakistanci suočavaju sa promjenom vlasti u zemlji, Sjedinjene Države razmatraju kakvo savezništvo mogu očekivati od novih lidera u parlamentu. Senatori Čak Hejgel, Džo Bajden i Džon Keri posmatrali su pakistanske izbore.

Mislim da je ključno za partije koje su postigle dobar rezultat da iskoriste ovu priliku, ostave ranija neslaganja po strani i prihvate potrebu Pakistana da krene naprijed-kazao je Džon Keri.

Predsjednik Mušaraf sinoć je priznao poraz.

Pristalice glavnih opozicionih partija slavile su pobjedu nad strankom pakistanskog predsjednika do duboko u noć. U ruralnim područjima, birači su takođe glasali protiv radikalnih islamističkih partija koje podržavaju Osamu bin Ladena. To se dogodilo i na sjeveru zemlje, gdje Sjedinjene Države očekuju od pakistanskih snaga da se bore protiv Talibana.

Vašington sada čeka da vidi odnos novog parlamenta prema tom pitanju.

Mi smo u zemlji koja je nuklearna sila sa nestabilnom vladom i gdje žive Talibani i Bin Laden-istakao je senator Bajden.

XS
SM
MD
LG