Linkovi

Šta očekuje Kubu nakon ostavke dugogodišnjeg lidera?


Fidel Kastro se nije pojavljivao u javnosti posle operacije unutrašnjih organa jula 2006. Brat Raul je otada vršilac dužnosti predsednika. Sada se postavlja pitanje šta će se dalje događati u Kubi?***

Posle decenija komunizma, Kubanci su se navikli na skroman život. Snabdevanje hranom je ograničeno i uobičajene su nestašice svih vrsta robe. To se verovatno neće promeniti u bliskoj budućnosti.

Raul Kastro – Fidelov brat i imenovani naslednik – neprekidno ponavlja da se neće odreći socijalizma.

Na mitinzima poput proslave Dana revolucije, jula 2007, on je odbacio govorkanja da će odsustvo njegovog brata doneti dramatične promene.

«Prošli smo kroz zaista teške mesece, ali sa potpuno drugačijim posledicama od onih koje su predviđali naši neprijatelji. Neprijatelj je očekivao i sanjao da ćemo potonuti u haos i da će kubanski socijalizam da propadne», rekao je Raul Kastro.

Ipak, on je jasno nagovestio da će u određenoj meri razmrdati državnu ekonomiju i staviti akcenat na povećanje proizvodnje u zemljoradnji. To bi mogao da bude nagoveštaj izvesnog odmaka od bratovljeve politike, kaže bivši američki diplomata i stručnjak za Kubu, Vejn Smit.

«On je pragmatičan i, u suštini, rekao bih da će Raul biti mnogo otvoreniji prema Sjedinjenim Državama i ostatku sveta od svog brata», kaže Smit.

Čak i pre bratovljeve ostavke, Raul Kastro je pružio maslinovu grančicu Sjedinjenim Državama – koje drže komunističko ostrvo pod ekonomskim embargom od početka 1960-ih. Ali su američki zvaničnici jasno rekli da Vašington ne namerava da čini ustupke komunističkoj Kubi.

To je jula prošle godine potvrdio i portparol Državnog sekretarijata Tom Kejsi.

«Smatramo da je dijalog do kojeg treba da dođe onaj između Raula Kastra i kubanskog režima i samog naroda, da bi se narodu dala prilika da se slobodno izrazi i na posletku slobodno izabere svoje lidere na slobodnim i poštenim izborima», rekao je Tom Kejsi.

Kubanci su spremni za takav dijalog, kaže opozicioni aktivista Manuel Kvesta Morua.

«Rekao bih da se stanje duha promenilo - i psihološki i intelektualno. Mislim da će ljudi, građani, sada biti spremniji da podrže zahteve političke opozicije. Zahteve za demokratsku promenu, za političke i ekonomske promene u Kubi», kaže on.

Ulogu Fidela Kastra kao neumornog kritičara Sjedinjenih Država, sada je preuzeo venecuelanski predsednik Ugo Čavez. Kao blizak Fidelov prijatelj, predsednik Čavez želi da preuzme njegov ogrtač predvodnika preostalog antiamerikanizma u Latinskoj Americi.

Sa svoje strane, Raul Kastro ne pokazuje želju da ide bratovljevim stopama u pogledu isticanja uloge Kube na međunarodnoj sceni.

XS
SM
MD
LG