Linkovi

Kubanski predsjednik Fidel Kastro podnio ostavku


Fidel Kastro je podnio ostavku i na taj način okončao skoro pet decenija vladavine karpiskom državom. List Granma citira Kastra koji je saopštio da neće tražiti novi predsjednički mandat kada se Nacionalna skupština u nedjelju okupi na konstitutivnoj sjednici.

Kastro se sklonio iz javnog života nakon hiruške intervencije u julu 2006, kada je ovlaštenja prenio na brata Raula, dotadašnjeg ministra odbrane.

Od 2006 mediji neprestano spekulišu o zdravstvenom stanju oboljelog, 81-godišnjeg kubanskog vođe, jer je nakon što je Raul preuzeo dužnosti šefa države i komunističke stranke, Kastro gledan samo na fotografijama i video snimcima.

U pismu koje je obljavljeno u decembru, Kastro je rekao da ne želi da zauvijek ostane na vlasti. Napisao je da njegova dužnost nije da drži poziciju ili da blokira put mlađima, već da sa njima podijeli sopstvena iskustva i ideje.

Kubanski lider ima vrlo bliske veze sa ljevičarskim predsjednikom Bolivije Evom Moralesom i takođe venecuelanskim liderom Ugom Čavezom. Čavez je nekoliko puta posjetio Kastra u Havani. Venecuela Kubi svakoga dana proda 53,000 barela sirove nafte ispod tržišne cijene.

Fidel Kastro je došao na vlast nakon revolucije 1959. u kojoj je svrgnut diktator Fulgensio Batista.

Komentarišući dešavanja na Kubi, predsjednik Džordž Buš je u Ruandi rekao da se nada da je ovo početak demokratske tranzicije na Kubi.

XS
SM
MD
LG