Linkovi

Tadić: Kosovo ne sme biti upotrebljavano u stranačke svrhe


Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da se ne slaže da Vlade sa političkim partijama organizuje mitinge zbog jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, ocenjujući da Kosovo nije partijsko pitanje.

Kosovo ne sme biti upotrebljavano u stranačke svrhe i promocije, izjavio je Tadić i založio se da iza organizacije mitinga u Beogradu stoje nacionalne institucije a da govornici nikako ne treba da budu stranački prvaci već istaknute javne ličnosti. Tadić je ponovo pozvao da se odmah prekinu nasilni protesti i uništavanje imovine i ocenio da svaki nepromišljeni gest ugrožava bezbednost Srba na Kosovu.

A povodom najozbiljijih incidenata posle proglašavanja nezavisnosti Kosova koji su se dogodili na dva kontrolna punkta na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak, ministar za Kosovo Slobodan Samardžić izjavio je da oni nisu bili inicirani iz Beograda, ali da su u skladu sa politikom Vlade o preuzimanju carinske politike. Možda to nije lepo, ali jeste legitimno, rekao je Samardžić i dodao da Srbija ne može da dopusti da misija EU preuzme carinske punktove.

Srbija nastavlja da povlači na konsultacije svoje ambasadore iz država koje su priznale nezavisnost Kosova. Povodom povlačenja ambasadora Srbije iz SAD, predsednik Američke privredne komore u Srbiji Dejan Cvetković izjavio je da će članice tog udruženja nastaviti da posluju na isti način i posle proglašenja nezavisnosti Kosova i pri donošenju poslovnih odluka rukovodiće se isključivo potrebama i željama kompanija članica Američke privredne komore u Srbiji i celokupnog tržišta. Inače, Američka komora u Srbiji okuplja više od 170 kompanija koje zapošljavaju oko 60.000 radnika i koje su investirale više od šest milijardi dolara na srpskom tržištu.

XS
SM
MD
LG