Linkovi

Angela Merkel: Očuvanje evropske perspektive važno i Srbiji i Kosovu


Nemačka kancelarka Angela Merkel ocenila je danas povodom proglašenja nezavisnosti Kosova da je očuvanje evropske perspektive od ključne važnosti za smirivanje situacije u Srbiji i na Kosovu.

Na pitanje da li očekuje pogoršanje odnosa sa Rusijom posle jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, koje Moskva ne odobrava, Angela Merkel je rekla da su "odnosi sa Rusijom zasnovani na principima strateškog partnetrstva" i da će "moći da izdrže i odredjene razlike u mišljenjima".

U vezi sa mogućnošću da se i u drugim zemljama pojave nastojanja za ocepljenjem, kancelarka je istakla, suprotno ruskom stavu, da je "slučaj Kosova jedinstven i da nije moguće uporediti ga ni sa jednim drugim". Navodeći da joj je "stalo i do srpskih interesa", Angela Merkel je rekla da će Nemačka "učiniti sve da pokaže da nijednoj zemlji na Zapadnom Balkanu ne daje prednost".

Istakla je pri tome da je "poštovanje prava manjina osnova zarpribližavanje svih zemalja regiona Evropskoj uniji". Nemačka je ranije najavila da će priznati nezavisnost Kosova. Prilika za to pruža se u sredu, na redovnoj sednici konzervativno-socijaldemokratske vlade kancelarke Merkel.

XS
SM
MD
LG