Linkovi

U Crnoj Gori vlada uzdržanost na samoproglašenu nezavisnost Kosova


U Crnoj Gori vlada uzdržanost kako kod onih koji proslavljaju samoproglašenu nezavisnost Kosova, tako i kod onih koji su zbog toga nezadovoljni.

Predsjednik Demokratske unije Albanaca Ferhat Dinoša pozdravio je danas proglašenje nezavisnosti Kosova. On je kazao da je uputio telegrame čestitki predsjedniku Kosova Fatmiru Sejdiju i predsjednicima Skupštine i Vlade Kosova, Jakubu Krasnićiju i Hašimu Tačiju.

„Izrazio sam uvjerenje da će nezavisno Kosovo biti demokratska država svih njegovih građana, sremno za dobrosusjedstvo na novim osnovama sa svim državama u okruženju“, naveo je Dinoša.

On je izrazio i spremnost DUA da doprinese uspostavljanju i unapređivanju dobrosusjedskih osnova Crne Gore i Kosova.

I Demokratski savez u Crnoj Gori čestitao je sinoć građanima Kosova, predsjedniku, poslanicima Skupštine i Vladi proglašenje nezavisnosti. DS je na svečanoj sjednici u Tuzima, održanoj povodom usvajanja Deklaracije o nezavisnosti Kosova, poželio prosperitet svim građanima Kosova, "afirmišući najveće vrijednosti u izgradnji savremenog demokratskog multietničkog društva Kosova".

"Izražavamo zahvalnost svim građanima Kosova na dostojanstvenoj proslavi povodom ovog istorijskog čina, ne samo za građane Kosova, već i za sve miroljubive narode, u borbi za vjekovno oslobođenje i očuvanje nacionalnog identiteta", kaže se u saopštenju.

DS ističe da je borba naroda Kosova bila opravdana, kao i stvaranje države, uz napomenu da to potvrđuje "bezrezervna podrška čitavog demokratskog svijeta".

"Ubijeđeni da će kosovske institucije dokazati da su sposobne da afirmišu prave vrijednosti, u izgradnji institucija sistema, kakve zaslužuje svaka država, posebno one koje su nastale na osnovu pravedne, duge i krvave borbe, kakva je ova", kaže se u saopštenju.

Dodaje se da je nezavisnošću Kosova konačno zaokružen proces raspada bivše SFRJ, "čime su se stekli uslovi za stvaranje prijateljskih dobrosusjedskih odnosa svih država nastalih na prostorima bivše YU.

Demokratska srpska stranka traži od crnogorske vlasti da se obaveže da ‘’nikada neće priznati lažnu državu na teritoriji Srbije", kazao je danas funkcioner te stranke Ranko Šabanović. DSS traži od vlasti da ne prizna nezavisnost Kosova i podrži Srbiju u nastojanju da sačuva teritorijalni integritet.

„DSS upozorava crnogorski režim da se ne upusti u avanturu priznavanja terorističke tvorevine na tlu Srbije jer bi takav akt mogao da destabilizuje Crnu Goru“, naveo je Šabanović.

On smatra da bi lider Demokratske partije socijalista Milo Đukanović, na mjestu premijera mogao učiniti ‘’ono što bi ostala sramna tačka u istoriji Crne Gore- priznati nezavisnost Kosova’’.

“DSS će se protiv takvog scenarija boriti svim političkim sredstvima, a ako se to desi pozvaćemo građane na mirne proteste“, ponovio je Šabanović.

Prema njegovim riječima, DSS protestuje i zbog toga što građani nisu obavještavani o dešavanjima na Kosovu, ‘’zato što javni servis Televizije Crne Gore uopšte ne informiše javnost“.

„Ovakva uređivačka politika je sramota za novinarsku profesiju jer je TVCG šturo izveštavala sa Kosova, dok su najveće svetske televizijske kuće to radile u kontinuitetu“, dodao je Šabanović.

U DSS-u pozdravljaju stav većine zemalja članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija koji zahtevaju poštovanje međunarodnog prava kroz očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije.

Direktor Uprave policije Veselin Veljović rekao je da je bezbjednosna situacija u Crnoj Gori, povodom aktuelnih dešavanja na Kosovu, stabilna. On je kazao da je crnogorska policija spremna da eliminiše sve događaje koji bi se mogli svrstati u bezbjednosne rizike.

"U odnosu na aktuelna dešavanja na Kosovu, bezbjednosnu situaciju ocjenjujem kao stabilnu i bez bitnijih promjena. Uprava policije je blagovremeno planirala i sprovodi aktivnosti u cilju praćenja eventualnih pojava i događaja koji mogu uticati na bezbjednost", kazao je Veljović.

On je naveo da to podrazumijeva "postavljanje službe i intenziviranje operativnih i operativno - taktičkih aktivnosti granične i drugih struktura policije na terenu, u skladu sa procjenom". Veljović je kazao da za sada nema izbjeglica sa Kosova ali da, ukoliko ih bude, u okviru ukupnih aktivnosti postoji plan za reagovanje i njihov prihvat. On je istakao da su crnogorske granice otvorene i bezbjedne.

XS
SM
MD
LG