Linkovi

Boris Tadić: Srbija će učiniti sve da poništi nezavisnost Kosova


Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da će Srbija učiniti sve da se "poništi samovoljno i protivpravno proglašena nezavisnost Kosova".

"Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova i Metohije", navodi se u izjavi Tadića i navodi da država sada ne treba da preduzima ishitrene poteze.

Tadić je zatražio od UNMIK-a i Kfora najviši stepen bezbednosti za Srbe u Pokrajini.

"Poštovani gradjani Srbije, u ovom teškom trenutku za državu i sve nas želim da apelujem na sve gradjane Srbije, na naše sunarodnike na Kosovu i Metohiji, da nas u ovim danima pre svega rukovodi razum", naveo je predsednik Srbije.

Prema njegovim rečima, Srbija će povlačiti odgovorne poteze i učiniće sve što je u njenoj moći da se poništi samovoljno i protivpravno proglašena nezavisnost Kosova.

"Srbija je reagovala i reagovaće svim mirnim, diplomatskim i pravnim sredstvima da se ovaj akt privremenih kosovskih institucija poništi. Srbija od medjunarodnih institucija na Kosovu traži da se odmah poništi ovaj čin, koji je protivan osnovnim principima medjunarodnog prava", naveo je predsednik Srbije.

Dodao je da su nam u ovom trenutku najvažniji životi ljudi i njihova bezbednost.

"Kfor i UNMIK su obavezni da obezbede sigurnost za sve Srbe i druge nealbance na Kosovu, da čuvaju njihove domove i sve naše svetinje. Na njima je odgovornost za svaki život na Kosovu i Metohiji", ocenio je Tadić.

Dodao je da je od Kfora i UNMIK-a zatražio najviši stepen bezbednosti za kosovske Srbe.

"Ali, dužni smo i mi da brinemo. To ćemo najbolje pokazati tako što nećemo povlačiti nepromišljene poteze kojima bi se mogle proizvoditi okolnosti u kojima bi bezbednost naših sunarodnika na Kosovu i Metohiji bila ugrožena", naveo je predsednik Srbije.

Prema njegovim rečima, Srbija će nastaviti da čini sve što je neophodno da se obezbedi sigurnost našim sunarodnicima na Kosovu i da im se u svakom smislu olakša život.

"Još jednom pozivam sve državne funkcionere i lidere svih stranaka u Srbiji da u ovoj situaciji postupaju odgovorno. Tražim od svih političara da u svojim izjavama pozivaju svoje pristalice na mir, ozbiljnost i suzdržanost. Stranačke promocije odmah treba da se ostave po strani kako bi država u ovoj situaciji punoj izazova mogla da deluje odgovorno i jedinstveno", naveo je Tadić.

On je apelovao i na medije u Srbiji da u sledećim danima maksimalno odgovorno i bez senzacionalizma rade svoj posao. Dodao je da će ovu situaciju Srbija prebroditi mirno, dostojansveno i civilizovano.

"Srbija nasilju neće pribegavati i to je jedini pristup koji nam može omogućiti da nastavimo svoju legitimnu borbu za očuvanje integriteta zemlje, a Srbija će u toj diplomatskoj borbi biti uporna, braneći i svoje interese i medjunarodno pravo, ma koliko to bilo potrebno i sve dok nelegitimni akt o nezavisnosti ne bude u potpunostiestavljen van snage", izjavio je predsenik Srbije Boris Tadić.

XS
SM
MD
LG