Linkovi

Berlin: Bundesver spreman za sprečavanje mogućih nemira na Kosovu


Pripadnici nemačkih oružanih snaga koje se nalaze u sastavu KFOR-a spremni su da spreče nemire koji bi mogli da izbiju posle proglašenja nezavisnosti Kosova najavljenog za sutra.

"Mogu da potvrdim da je KFOR u svakom trenutku i na svakom mestu u stanju da ispuni svoju obevezu, odnosno da brine o sigurnosti i slobodi kretanja svih ljudi", rekao je zapovednik nemačkih snaga u KFOR-u Robert Bund za list "Velarer noje cajtung".

Bund je istakao da je KFOR "neutralan" i da se zato brine o bezbednosti "svih nacionalnih grupa". Istovremeno nemački general računa da se narednih meseci neće ništa menjati u mandatu Bundesvera na Kosovu. Nemački elektronski mediji jutros su izvestili da je u Briselu, objavljivanjem odgovarajuće odluke u službenom glasniku Evropske unije, odobrena misija EULEX za Kosovo.

Pozivajući se na navode diplomata, mediji ističu da će većina policajaca, sudija, tužilaca, carinika, zatvorskih i službenika u upravi, na Kosovo biti upućena upravo iz Nemačke, kao i iz Italije. Nemačka vlada već je ranije najavila da će Nemačka priznati nezavisnost Kosova. Predstavnici savezne vlade do sada nisu pominjali da vide bilo kakve medjunarodnopravne probleme vezane za ovaj postupak.

Ministar inostranih poslova Frank-Valter Štajnmajer je u više navrata u vezi sa proglašenjem nezavisnosti Kosova rekao da se "istorija ne može da zaustaviti". Vlada kancelarka Angele Merkel bi, za slučaj da procedura ne bude vanredno ubrzana, Kosovo mogla da prizna na narednoj redovnoj sednici u sredu, 20. februara. Načelno procedura je da savezna vlada donosi odluku o medjunarodnopravnom priznanju i uspostavljanju diplomatskih odnosa sa novom državom. Formalno priznanje i spremnost na uspostavljanje diplomatskih odnosa treba da usledi potom u pismu koje nadležnim vlastima nove države upućuje predsednik Nemačke.

Medjutim, opoziciona stranka Levice nije isključila mogućnost da podnese tužbu ustavnom sudu protiv savezne vlade za slučaj da Bundesver ostane na Kosovu i posle proglašenja nezavisnosti. Jer, ova stranka, kao i Liberali, smatra da u tom slučaju rezolucija 1244 Ujedinjenih nacija prestaje da važi i ne može više da bude osnova za prisustvo nemačkih oružanih snaga na Kosovu.

XS
SM
MD
LG