Linkovi

Kosovski Srbi sa strepnjom očekuju proglašenje nezavisnosti


Medju Srbima u Kosovskoj Mitrovici i Gračanici na prvi pogled danas je uobičajeni neradni dan, ali se sa strepnjom očekuju najavljeno proglašenje nezavisnosti Kosova. Stanovnici ta dva grada čin proglašenja nezavisnosti dočekuju veoma uznemireni, ali da su takvu atmosferu već doživeli 1990. godine. Najviše zabrinutosti, neizvesnosti i nespokoja medju Srbima vezano je za ponašnje pojedinih zemalja i njihove medijske najave priznavanja nove države na tlu Srbije.

Gorak ukus razočaranja kod Srba u ovom trenutku upereni su direktno prema predstavnicima tih zemlja koje se nalaze u sastavu KFOR-a, UNMIK-a, OEBS-a i drugih medjunarodnih organizacija. Srbima se uzaludnim čine sva obećanja i ubedjivanja će im u novoj državi biti dobro. Oči ovdašnjih Srba uperene su ka Beogradu i porukama da ih država neće ostaviti i da se neće odreći ovog dela svoje teritorije, kao i da će na eventualne odluke privremenih kosovskih institucija biti neobavezujuće za njih.

Sa zvaničnih, masovno posećenih, sednica lokalnih skupština u Zvečanu, Zubinom Poroku, Leposaviću, zajednice srpskih opština i naselja u Kosovskoj Mitrovici poručeno je da se Srbija neće seliti i da će složno i jedinstverno braniti svoje domove i pokrajinu. Kosovski Srbi će takvo opredeljenje potvrditi i na protestima koji su već zakazani u Kosovskoj Mitrovici, Gračanici, Štrpcu i Ranilugu, ukoliko dodje do proglašenja nezavisnosti.

Najteže reči,medjutim, izgovaraju se na račun onih koji se nalaze u privremenim kosovskim institucijama pre svega u skupštini i vladi Kosova i koji se u ovom "presudnom" trenutku nazivaju izdajnicima. Srbi sa Kosova strahuju da će Albanci koristeći euforično raspoploženje nakon eventualnog proglašernja nezavisnosti pokušati da "na prečac" osvoje takozvane paralelne srpske institucije koje na ovim prostorima funkcionišu od 1999. godine i finansijaju se iz budžeta Srbije. Stanovnici Kosovske Mitrovice i Gračanice smatraju da bi se u tom slučaju na udaru najpre našla pošta Srbije, zdravstvene, obrazovne ali i druge institucije u srpskim sredinama.

Na njihov strah utiče i činjenica da su Albanci već počeli sa isticanjem nacionalnih simbola i obeležja na prodavnicama i radnjama u severnom delu Kosovske Mitrovice. Vladika raško-prizrenski Artemije pozvao je danas u Kosovskoj Mitrovici sve Srbe da ostanu na Kosovu, a za sada, najveći broj Srba ne pokazuje nameru da napusti svoja ogništa, ali sa strepnjom čeka dalji razvoj dogadjaja.

XS
SM
MD
LG