Linkovi

Panel: Oprečni stavovi o opravdanosti i posledicama nezavisnosti Kosova


Predsednik projekta za demokratije u tranziciji Brus Džekson i viši saradnik u američkom Enterprajz institutu Džon Bolton, na panelu u Vašingtonu saopštili oprečne stavove o opravdanosti i posledicama nezavisnosti Kosova. Dok Džekson smatra da je reč o prirodnom procesu koji neće imati negativne posledice po region, Bolton navodi da će proglašenje nezavisnosti ponovo ugroziti stabilnost na Balkanu. Sagledavajući implikacije nezavisnosti Kosova, dvojica vašingtonskih analitičara Brus Džekson i Džon Bolton saglasili su se samo ocjeni da je kosovski status riješen po evropskom modelu. Međutim,njihovi stavovi o opravdanosti i posljedicama proglašenja nezavisnosti su oprečni.

Džekson: Stvaranje balkanskih država, od Slovenije do Crne Gore, bio je prilično prirodan proces, tako da ne treba očekivati katastrofu. U Sloveniji je 1991. godine bio rat, a danas ta država predsedava Evropskom unijom.

Bolton: Mislim da postoji značajan rizik da se nestabilnost na Balkanu nastavi, u Bosni i drugim područjima gde etničke grupe ne žive u državi u kojoj žele. Priznavanjem nezavisnosti Kosova samo će se posejati seme budućih konflikata na Balkanu, političkih i nažalost mogućih vojnih sukoba.

Bolton, bivši ambasador Sjedinjenih Država u UN-u takođe ističe da postoji opasnost od pojave radikalizma na Kosovu.

Bolton: Kosovo će biti slaba država podložna delovanju islamskih radikalnih snaga van regiona, uz podršku pojedinih Albanca, znači potencijalna kapija za unošenje radikalizma u Evropu.

Brus Džekson međutim smatra da će nezavisnost pomoći i Beogradu i Prištini.

Džekson: Postoje indikacije da će se situacija poboljšati čim se raščisti ova situacija. Čini se da je dominatno gledište da će obema državama biti bolje dok se budu približavale Evropskoj uniji.

Predsednik Projekta za demokratije u tranziciji smatra da je bilo nemoguće očekivati da će Kosovo ostati deo Srbije nakon pokušaja etničkog čišćenja 1999. iza kojeg je stajala politika Miloševićevog režima. Bolton pak ističe da je rešavanje kosovskog statusa primer kako ne treba pregovarati, jer je ishod pregovora bio unapred utvrđen. Takođe dodaje da je situacija sada drugačija

Bolton: Trenutne okolnosti u Srbiji su takve da imate dokaze o uspehu u uspostavljanju demokratskog društva, a mi treba sada da kažemo toj demokratskoj državi u razvoju: žao nam je, izgubili ste, uzećemo vam deo države.

Džekson: U Srbiji živi 7 miliona ljudi, na Kosovu ih je oko 2 miliona. Prvobitna ideja je bila da Srbija i Kosovo u jednom paketu idu ka Evropi. Međutim, pošto za to nije bilo interesa bilo je potrebno razmotriti mogućnost dva integrativna paketa.

Dvojica analitičara osvrnula se i na protivljenje Rusije nezavisnosti Kosova. Džekson smatra da argumenti Moskve nisu legitimni, dok Bolton ističe da bi kontroverza u vezi sa kosovskim statusom dodatno mogla da iskoplikuje rusko-američke bilateralne odnose.

XS
SM
MD
LG