Linkovi

Američki predsjednik Džordž Buš počeo sedmodnevnu turneju po Africi


Višednevna predsjednikova posjeta Africi fokisirana je na ekonomski razvoj i borbu protiv AIDS-a i malarije. Džordž Buš je turneju počeo u Beninu gdje se sastao sa predsjednikom Bonijem Jajijem.

Američki predsjednik kaže da je njegova druga posjeta Africi znak predanosti SAD da poboljšaju standard žitelja Afrike.

"Ovdje sam da potvrdim da stanovnici Benina i cijele Afrike mogu da računaju na predanost Amerike da će im pomoći da žive bolje", kazao je Buš.

U Beninu Bušova administracija finansira obrazovne i projekte primarne zdravstvene zaštite, koja uključuje obezbjeđivanje mreža koje štite od komaraca koji prenose malariju. Ekonomiji Benina zasnovanoj na pamuku, pomažu i trgovinske povlastice koje je Bušova administracija odobrila Zakonom o pomoći ekonomskom rastu Afrike (AGOA).

"Benin takođe ima koristi od inicijative Milenijumski izazov, koji su pored zakona o pomoći ekonomskom rastu Afrike usmjereni na stvaranje održive ekonomije i smanjenja siromaštva u ovoj zemlji u razvoju", kazao je Bušov domaćin, predsjednik Jaji.

Jaji je inače bivši predsjednik Zapadnoafričke banke za razvoj. Rekao je da je sa američkim liderom razgovarao i o diversifikaciji ekonomije, zavisne od inustrije pamuka koja obezbjeđuje 40 odsto brtuto društvenog proizvoda i 80 odsto ukupnog izvoza. Trećina stanovnika Benina živi u siromaštvu.

Reforme u zemlji počele su 1990-tih, a 2006. godine Benin je pristupio inicijativi Milenijumskog izazova na osnovu koga bi, za podršku reformskim procesima, trebalo da primi 307 miliona dolara. Konkretno, radi se unaprijeđenju imovinsko-pravnih regulativa, finansijskog sektora, obuci službenika u pravosuđu i promociji uvozno-izvoznih poslova preko luke Kotonou.

Američki zvaničnici vjeruju da bi tom inicijativom do 1015. godine oko 250.000 žitelja Benina bilo spašeno od siromaštva.

Predsjednik Buš poslije Benina stiže u Tanzaniju, gdje će se zadržati dva dana pred posjetu Ruandi, Gani i Liberiji.

XS
SM
MD
LG