Linkovi

Novinari bez granica: Nastupilo opasno vreme za novinarsku profesiju


Organizacija Novinari bez granica, kaže da je nastupilo opasno vreme za novinarsku profesiju. U svom godišnjem izveštaju, organizacija navodi da svetski lideri i međunarodne institucije ne čine dovoljno da odbrane slobodu medija, a za pojedine zapadne zemlje se kaže da nemaju kičmu.

Reporteri bez granica u najnovijem izveštaju navode da je tokom proteklih 12 meseci ubijeno 86 novinara, što znači da je 2007.najsmrtonosnija za novinare posle 1994.
Direktorka vašingtonskog ogranka ove organizacije, Lusi Morilon, predstavila je najnovije podatke na konferenciji za novinare u Vašingtonu.

«Novinari su sve više pod vatrom, u opasnosti, gine ih sve više i više. Cenzuira se širi po celom svetu. U ovom trenutku, 130 novinara je u zatvoru. To je situacija koja izaziva veliko nezadovoljstvo boraca za ljudska prava», kaže ona.

Na konferenciji su govorili novinari iz pet zemalja, iznoseći svoja iskustva. Ajub Nuri je Iračanin, koji je izveštavao pet novinskih organizacija o ratu u svojoj zemlji. On kaže da je mnogo puta bio suočen sa smrću.

«Uvek je teško. Svaki put kada sam išao na zadatak, bio sam u smrtnoj opasnosti», kaže Nuri.

Reporteri bez granica navode da je više od polovine medijskih radnika ubijenih tokom prošle godine, nastradalo u Iraku. Od početka konflikta 2003, u Iraku je ubijeno više od dve stotine novinara. Organizacija kritikuje i Kinu, domaćicu ovogodišnje Olimpijade. Navodi se da Kina nije održala obećanje da će uoči Olimpijade garantovati totalnu slobodu medija. Umesto toga, kako piše u izveštaju, Kina i dalje ograničava slobode i zatvara novinare. Kineska novinarka Hi Ćinglijan, koja je pobegla iz Kine 2001, kaže da su Olimpijske igre prilika da se poveća pritisak na vlast da prestane da krši ljudska prava.

«Probudili smo savest kineskom narodu i sad je pravi trenutak da se zatraži od Kineske vlade da ispuni obećanje koje je dala kada je konkurisala za Olimpijadu», kaže Hi.

Reporteri bez granica ukazuju – kako je rekla i Lusi Morilon – da pritisak na Kinu treba da izvrši svetska zajednica.

«Još smo nespokojniji zbog toga što neke zapadne vlade, neke međunarodne organizacije, koje treba da štite ljudska prava u celom svetu i slobodu izražavanja, imaju različite standarde kada se radi o velikim zemljama kao što su Rusija ili Kina», kaže ona.

Reporteri bez granica navode da zabrinjavaju i predstojeći izbori u Rusiji i Pakistanu. Zaključuje se da su vlasti u tim zemljama nepoverljive prema nezavisnim novinarima.

XS
SM
MD
LG