Linkovi

Vojislav Koštunica traži nacionalno jedinstvo u odbrani Kosova


Premijer Vojislav Koštunica rekao je na proslavi Dana državnosti da Srbija neće pristati da uđe u EU "nedostojnom trgovinom" i poručio da bi sve državne institucije i građani Srbije trebalo da budu jedinstveni u odbrani Kosova.

"U našoj istoriji, ovo je prvi put da otimači od nas traže da se složimo, da odobrimo i prihvatimo, da ropski pozdravimo otimanje Kosova. Da potpišemo da nije naše - ono što vekovima jeste naše", rekao je Koštunica. "Od Srbije se danas traži da sedne za sto evropske porodice kao jedina država koja je tu stolicu dobila nedostojnom trgovinom, samoodricanjem od sećanja i identiteta - i Srbija na to nikada ne može da pristane".

Koštunica je dodao da "u Evropsku uniju Srbija treba da uđe cela, onako kako su u taj savez ušle i sve druge članice", ističući da "sve dok na Kosovu postoje srpske svetinje, dok na Kosovu ima onih koji u njima pale sveće, krste se, rađaju i umiru, ne sme biti Srbina koji će priznati nasilno i nezakonito komadanje Srbije".

Danas je ponovo izabrani predsednik Srbije Boris Tadić položio zakletvu utvrđenu novim ustavom kojom se izmešu ostalog zarekao da će "sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju kao njen sastavni deo".

Tači nije saopštio termin

Premijer Kosova Hašim Tači na konferenciji za novinare nije precizno saopštio kada bi Kosovo moglo da proglasi nezavisnost, mada su zapadne novinske agencije najavile da će skupština Kosova deklaraciju usvojiti u nedelju popodne.

Prtištinski dnevnik Zeri objavio je da će deklaracija o nezavisnosti Kosova sadržati tri osnovna elementa - proglašavanje nezavisnosti, obavezu ostvarivanja plana Martija Ahtisarija i poziv misiji Evropske unije da dođe, a NATO da ostane na Kosovu.

XS
SM
MD
LG