Linkovi

Beograd: Srbija će poništiti jednostrano proglašenu nezavisnosti Kosova


Vlada Srbije usvojila Odluku o poništavanju protivpravnih akata privremenih organa samouprave na Kosovu o proglašenju jednostrane nezavisnosti i zatražila hitno sazivanje vanrednog zasedanja Skupštine koja bi trebalo da potvrdi tu odluku.

Vlada smatra da akti proglašenja nezavisnosti predstavljaju nasilno i jednostrano otcepljenje dela teritorije Srbije i da su zato nevažeći i ništavni. Vlada je potvrdila spremnost da na teritoriji Kosova sprovodi celokupan pravni poreak Srbije i zahteva da sve državne institucije preduzmu mere kojima se obezbeđuje jedinstvenost i nedeljivost teritorije Srbije. Ovom odlukom Vlada proglašava ništavnim i sve odluke organa Evropske unije o slanju misije na Kosovo i ističe da one za Srbiju nemaju nikakvo pravno dejstvo i ne proizvode bilo kakve obaveze Beograda prema Evropskoj uniji.

Premijer Vojislav Koštunica izjavio je posle sednice Vlade da njena odluka ima istorijski značaj, da predstavlja osnov nacionalnog programa Srbije na Kosovu i poziv svim Srbima da ostanu da tamo žive, a da će Vlada učiniti sve da stvori uslove za njihov normalan život. Premijer Koštunica poslao je poruku i svim zemljama koje se spremaju da priznaju nezavisnost Kosova i najavio da će prema njima Srbija preduzeti konkretne mere :

“Grdno se vara neko ako se zanosi mišlju da tih mera neće biti i da će Srbija zatvoriti oči pred ovim protivpravnim činom, rekao je Koštunica i istakao da će Srbija uraditi ono što bi svaka druga država učinila”.

Vicepremijer Božidar Đelić podsetio je ambasadore zemalja članica Evropske unije i šefa Delegacije Evropske komisije u Beogradu da je dolazak misije EU na Kosovo jedino moguć uz donošenje takve odluke u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija. A načelnik Generalštaba Vojske Srbije Zdravko Ponoš izjavio je da će u slučaju da ekstremisti izazovu nasilje na Kosovu, Vojska Srbije i KFOR delovati kao partneri svako u svojoj zoni odgovornosti.

XS
SM
MD
LG