Linkovi

Vladimir Putin: Priznavanje nezavisnosti Kosova signal Rusiji za akciju


Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da Rusija deli miroljubive interese sa Sjedinjenim Državama i Evropom, ali da će biti primorana da okrene svoje rakete prema susednim zemljama ako se bude osetila ugroženom proširivanjem NATO. Ruski lider je to izjavio tokom godišnje konferencije za medije, u Kremlju, koja je trajala 4 sata i 40 minuta.

Predsednik Putin je odgovarao na mnoga pitanja stranih dopisnika koji su nastojali da od njega dobiju uveravanja da Rusija neće ugrožavati ekonomsku, energetsku ili vojnu bezbednost njihovih država. Putin je odgovorio da njegova zemlja želi samo saradnju, ali je podvukao svoju zabrinutost planovima NATO da izgradi raketni odbrambeni sistem u Centralnoj Evropi, kao i zabrinutost proisteklu iz mogućeg priključivanja Ukrajine NATO, za koje je rekao da bi teoretski moglo da dovede do izgradnje raketnih baza u toj zemlji.

”Verovatno bismo bili primorani da usmerimo naše rakete prema tim ciljevima koji nas ugrožavaju,“ rekao je Putin. ”Mi ne stvaramo te ciljeve i unapred vas upozoravamo da ćemo, ako preduzmete taj korak, biti primorani da odgovorimo.“

Ruski lider je tu mogućnost prvi put nagovestio u utorak, tokom zajedničke konferencije za medije sa ukrajinskim predsednikom Viktorom Juščenkom. Američki državni sekretar Kondoliza Rajs rekla je za tu njegovu izjavu da ”nije od pomoći i da je stvarno za osudu.“

Upitan o tome za koga bi želeo da postane novi američki predsednik Putin je rekao da to treba da kaže američki narod, dodajući da će suštinski interesi neizbežno podsticati nove lidere u Rusiji i Sjedinjenim Državama da zajednički rešavaju probleme.

”Bez američko-ruske saradnje,” rekao je Putin, ”ni jedna od dve zemlje neće biti u stanju da efikasno rešava probleme, kao što su globalni terorizam, širenje oružja za masovna uništavanja, siromaštvo i zarazne bolesti.“

Govoreći o očekivanom proglašenju nezavisnosti Kosova, Putin je rekao da Rusija neće na priznavanje te nezavisnosti od strane Evrope odgovoriti priznavanjem sličnih zahteva od proruskih oblasti Abhazije, Južne Osetije i Transdnjestarskog regiona. Ali on je dodao da će priznavanje nezavisnosti Kosova biti protumačeno kao signal, i da Rusija ima plan za akciju. Međutim, on nije rekao kakva bi to akcija mogla da bude.

Ruski predsednik je priznao da je svest o vladavini zakona u Rusiji niska i okrivio vladu da nije posvetila dovoljno pažnje pravnom obrazovanju, za koje je rekao da bi trebalo da počne u obdaništima. On je dodao da je predsednik obavezan da poštuje zakon.

Putin je takođe rekao da neće pokušati da ostane na predsedničkom položaju jer ustav ne dozvoljava treći mandat. On je rekao da nije postao željan vlasti i da će imati puno posla ako bude postao premijer. Njegov najverovatniji naslednik, Dimitrij Medvedev, nagovestio je da će imenovati Putina za predsednika vlade. Predsednički izbori u Rusiji biće održani 2. marta, a novi predsednik će preuzeti dužnost u maju.

XS
SM
MD
LG