Linkovi

Predsednik Buš vrši pritisak na zakonodavce da odobre antiteroristički zakon


Predsednik Buš vrši pritisak na Predstavnički dom amerčkog Kongresa da što pre produži važenje kontroverznog zakona koji omogućava agentima američkih obaveštajnih službi da prisluškuju komunikacije osumnjičenih terorista bez sudskog naloga. Važenje tog zakona ističe krajem ove nedelje.

Predsednik Buš kaže da životi brojnih Amerikanaca zavise od sposobnosti američkih obaveštajnih agenata da prate komunikacije sa osumnjičenim teroristima:

“U ovom momentu negde u svetu teroristi planiraju nove napade na našu zemlju. Njihov cilj je da nam nanesu daleko veću štetu od one pričinjene 11. septembra 2001.godine.”

Senatori su u utorak izglasali produženje važnosti vladinog programa za prisluškivanje, uključujući kontroverznu odredbu kojom bi se telefonske kompanije zaštitile od sudskog gonjenja zbog omogućavanja prisluškivanja razgovora sa osumnjičenim teroristima. Predsednik Buš je nazvao tu odredbu pravednom zaštitom telekomunikacionih kompanija koje su pomogle u praćenju komunikacija osumnjičenih terorista.

“Da bi smo otkrili planove neprijatelja, potrebna nam je saradnja telekomunikacionih kompanija. Ukoliko te kompanije budu sudski gonjene to bi ih moglo koštati milione dolara te stoga neće učestvovati u tom programu. Neće nam pomoći i neće pomoći u zaštiti Amerike.”

Odredbi za pružanje imuniteta telefonskim kompanijama protive se demokrate u Senatu, koje ističu da Kongres ne bi trebalo da pruži neograničeni imunitet kompanijama koje učestvuju u programu prisluškivanja telefonskih poziva koji nije sudski odobren. I mada predsednik tvrdi da je njihova zaštita kritična za uspeh pomenutog programa, demokrate u Predstavničkom domu kažu da žele više vremena i više informacija o tom kontroverznom programu pre no što se slože sa pružanjem retroaktivnog imuniteta telekomunikacionim kompanijama. Predsednik ističe da će uložiti veto na svako nastojanje da se važenje postojećeg programa produži samo na određeno vreme kako bi se članovima Predstavničkog doma dalo više vremena da debatuju o tom pitanju. Važenje zakona kojim se omogućava vladi da bez naloga prati komunikacije sa osumnjičenim teroristima ističe u petak.

XS
SM
MD
LG