Linkovi

Evropska komisija predstavila paket mera za bolju kontrolu granica


Kako je i najavljeno, danas je Evropska komisija predstavila paket mera za bolju kontrolu vanjskih evropskih granica. Cilj je pojačati kontrolu, zaustaviti krijumčarenje ljudi, kao i objediniti podatke o tome ko i kako ulazi na područje evropskih članica, kao i da li se ne-Evropljani koji podležu viznom režimu, pridržavaju roka boravka kakav im dopušta viza.

Potpredsednik Evropske komisije i komesar za pravdu, Franko Fratini je danas predstavio celi paket mjer koje bi trebale da objedine i osnaže kontrolu vanjskih granica- obiman i ambiciozan posao, koji bi trebao da uključi sve postojeće službe i agencije, njih pedesetak, na zajedničkom cilju- zaustavljanju krijumčarenje, posebno ljudi, kao i zajedničku elektronsku kontrolu ulazaka na područje evropskih država, kao i izlazaka onih kojima Unija nije kuća adresa...komesar Franko Fratini je uvjeren da Eropa mora da ide ukorak sa potrebama i vremenom:

"Ne možemo dozvoliti da mafija, krijumčari ili teroristi imaju bolju tehnologiju nego naša policija. Zato treba da pojačamo naše kapacitete kako bi smo koristili nove tehnologije.

Novi sistem bi, pored ostalog, intenzivirao rad već postojeće evropske agencije za kontrolu granica, FRONTEX-a, kao i saradnju rubnih država. Ovo se posebno odnosi na morske granice Unije, koje su, posebno one okrenute afričkom kontinentu, pod stalnim pritiskom sve snažnijih talasa ilegalnih ilmigranata.

Uspostavom zajedničkog registra, pratilo bi se kretanje i svih koji nisu državljani evropskih članica- bez obzira kojim povodom i na kojem od graničnih- kopnenih, vazdušnih i morskih prelaza ušli u Uniju. Ovo tim pre što je zabrinjavajuće visok broj onih koji prekorače boravak na prostoru Unije od onoga koji im je dozvoljen vizom. U danonoćno osmatranje evropskih granica bio se uključio i sistem satelita, a celi danas predstavljeni projekat će biti u punoj funkciji za četiri do šest godina.

XS
SM
MD
LG