Linkovi

Rusija upozorava na novu svemirsku trku u naoružanju


Rusija upozorava da će doći do nove trke u naoružanju, ukoliko ne bude postignut sporazum o razmeštanju oružja u svemiru. Rusija i Kina zajedno su predstavili nacrt sporazuma Konferenciji Ujedinjenih nacija o razoružavanju, kojim bi se zabranilo razmeštanje oružja u svemiru i pretnja ili upotreba sile protiv satelita ili drugih svemirskih letelica.

Predstavljajući tekst nacrta sporazuma 65-članom telu Ujedinjenih nacija koje se bavi razoružavanjem, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov upozorio je da, dok se ne spreči svemirska trka u naoružanju, neće biti međunarodne bezbednosti. Govoreći uz pomoć prevodioca, Lavrov je rekao da bi svetska vojna i politička ravnoteža mogla da bude dovedena u opasnost, ukoliko se ne očuva strateška stabilnost.

"Pored toga, razmeštanje oružja u svemiru od strane jedne zemlje neizbežno će izazvati lančanu reakciju. A to, zauzvrat, znači i novi uspon u trci u naoružanju, kako u svemiru, tako i na Zemlji ... Sprečavanje svemirske trke u naoružanju je jedan od zadataka ove Konferencije i mi smo uvereni da je vreme da preventivno počnemo ozbiljan praktični rad na tom polju. U suprotnom, može se dogoditi da propustimo priliku, jer kao što znate, sprečiti pretnju uvek je lakše nego uklanjati je", rekao je Lavrov.

Sporazum o svemiru iz 1967. zabranjuje razmeštanje nuklearnog i drugog oružja za masovno uništenju po svemiru, a SAD se protive novom sporazumu, kojim bi se ograničilo njihovo korišćenje svemira. Lavrov je izrazio zabrinutost svoje zemlje zbog sve intenzivnijih nastojanja Vašingtona da razmesti anti-raketni sistem u Evropi. SAD žele da postave radarske stanice u Češkoj, a da na 10 mesta u Poljskoj do 2012. razmeste presretače projektila. U Vašingtonu tvrde da je štit neophodan zbog sprečavanja eventualnih napada Irana i drugih takozvanih otpadničkih država. Međutim, tokom konferencije za novinare, ruski ministar inostranih poslova rekao je da Iran nema projektile i da ne predstavlja nikavu pretnju, dok američki plan predstavlja veliki problem za Rusiju.

"Presretački projektili stacionirani u Poljskoj bi bili pretnja ruskom raketnom arsenalu ... Kada nam kažu da sistem nije namenjen da se koristi protiv Rusije, mi se ne rukovodimo namerama, već činjenicama, mogućnostima", istakao je Lavrov.

Lavrov je rekao da je sporazum o anti-balističkim projektiliima zaključen između SAD i bivšeg Sovjetskog saveza uspeo da očuva stratešku stabilnost sprečavajući svemirsku trku u naoružanju. On je dodao da je odluka Vašingtona da napusti taj sporazum 2000. godine bila greška, koja je dovela do destabilizacije vojne i političke bezbednosti.

XS
SM
MD
LG