Linkovi

Dodeljene nagrade Gremi


Britanska pop zvezda Ejmi Vajnhaus trijumfovala je sinoć na dodeli Gremija u Los Anđelosu osvojivši čak 5 prestižnih priznanja. Ejmi Vajnhaus osvojila je nagrade za ploču godine, pesmu godine i najboljeg izvođača pop muzike za pesmu “Rehab” sa albuma ”Back to Blak” kao i nagradu kao najbolji novi umetnik.

Dvadeset-četvorogodišnjoj pevačici koja je nedavno počela da se leči od zavisnosti od droge, američke vlasti su odbile zahtev za izdavanje radne vize. Kasnije je ta odluka promenjena, ali je bilo isuviše kasno da Ejmi Vajnhaus stigne iz Londona u Los Anđelos na dodelu nagrada. Ceremoniju je pratila putem satelita iz studija u Londonu i moglo se primetiti da je vidno iznenađena postignutim uspehom. Nagrade je posvetila svojim roditeljima i suprugu koji se trenutno nalazi u zarvoru zbog učešća u tuči u jednom pabu.

Poznata kantri pevačica Keri Andervud, dobitnica Gremija za najbolji ženski glas među izvođačima kantri muzike, za pesmu “Before He Cheats”, smatra da britanska pevačica zaslužuje sve nagrade koje je osvojila.

”Ovo je veče muzike, mislim da je ona veoma talentovana, vrlo kreativna i definitivno zaslužuje priznanja.”

Vajnhausova je imala 6 nominacija i izgubila je samo u kategoriji za album godine. Nagrada za najbolji album otišla je džez pijanisti Herbiju Henkoku za "River: The Joni Letters", izdanje posvećeno pevačici Džoni Mičel.

Kanje Vest, nagrađen je za najbolji rep album,“Graduation”, za najboljeg rep izvođača za pesmu, “Stronger“, najbolji rep solo nastup ("Good Life“) i najbolji rep nastup u duetu ili u okviru grupe.

Nagradu za najboljeg rok izvođača dobila je grupa Fu Fajters za ”The Pretender“ kao i za najbolji rok album za ”Echoes, Silence”Patience and Grace

Predsednički aspirant Barak Obama dobitnik je nagrade Gremi u kategoriji oratorstva za audio verziju njegove knjige “Audacity of Hope“, u prevodu - “Odvažnost nadanja“.

Na 50. toj dodeli prestižnih nagrada Gremi učestvovalo je mnoštvo novih i zvezda u usponu. Ali, bilo je i veterana poput Tine Tarner koja je u pauzi izvela nekoliko svojih hitova u duetu sa Bijonse

XS
SM
MD
LG