Linkovi

Gremi za album godine pripao džez legendi Herbiju Henkoku


Veteran džeza Herbie Hancock nagrađen je za najnolji album na jubilarnoj 50. dodjeli nagrada Grammy. Njegov album River: The Joni Letters inače je posvećen pjevačici Joni Mitchell. U govoru kojim je prihvatio nagradu Hancock je na ceremoniji u Los Anđelesu kazao da jedan džez umjetnik nije dobio nagradu za najbolji album pune 43 godine.

Britanska pjevačica Amy Winehouse osvojila je pet nagrada: za hit godine "Rehab", autobiografski song koji govori o njenom problemu zavisnosti, za najboljeg debitanta, najbolju popo izvođačicu i i najbolji pop album.

Amy Winehouse je nastupila na dodjeli nagrada putem video linka, iz Londona.

Kanye West je dobitnik nagrade za najbolji rep album (ukupno 4 nagrade), The Foo Fighters su dobili priznanje u kategoriji rok muzike, dok je za najbolji R&B album proglašena ploča Chake Khan.

Veteran Bruce Springsteen osvojio je tri nagrade, među njima o onu za najbolji rock song.

Sastav White Stripes, te Justin Timberlake i Mary J.Blige osvojili su po dvije nagrade.

Nagradu za najbolji govorni album dobio je pretendent na predsjedničku nominaciju Barak Obama zanaraciju svoje knjige "Smjelost nadanja".

Konkurencija mu je bio bivši predsjednik Bil Klinton sa naracijom svoje knjige "Davanje: Kako svako od nas može da promijeni svijet" (Giving: How Each of Us Can Change the World).

XS
SM
MD
LG