Linkovi

EU bi da prije 17. februara formalizuje odluku o slanju misije na Kosovo


U krugovima Savjeta ministara potvrdjeno je kako stalni predstavnici evropskih članica razmatraju sve aspekte najavljene misije. Konkretno, rasprava o Operativnom planu počela je u nižim organima Savjeta ministara, kako bi za usvanje ministrima pripremili gotov tekst i njegove klauzule.

Izvori Savjeta kažu da se nastoji do kraja ove nedjelje, do petka, po ubrzanoj proceduri završiti inače spor i komplikovan posao usaglašavanja stavova stalnih predstavnika članica Unije i Odbora za politiku i bezbjednost. Na taj način bi, vjeruje se, u pisanoj proceduri i bez fizičkog okupljanja ministara spoljnih poslova EU, bilo moguće donijeti odluku o početku misije, čak i prije petka.

Ranije se očekivalo da bi ministri poslova, na redovnom skupu u Briselu, 18.februara, mogli da daju zeleno svjetlo za formalni početak misije, koja bi, angažovanjem oko 2 hiljade policajaca, sudija i tužilaca, pod budnim okom evropskog specijalnog predstavnika, Pitera Feita, trebalo da, na svoj način, kontroliše situaciju u kojoj će se Kosovo naći kada, kako je najavljeno, Priština objavi nezavisnost.

Šire, misija bi trebala da podrži Kosovo u stabilizaciji i pridruženju sa EU. Uz savjetodavnu, misija zadržava za sebe i neke izvršne funkcije. Njeno trajanje je predvidjeno na 28 mjeseci, s tim što će biti moguće i da se, prema potrebama, produži. Evropljani su svjesni, a to navode kao i jedan od razloga za skoro slanje misije, da "na terenu postoji potreba da se spriječi moguće izbijanje sukoba, progona i nasilje".

Vjeruje se da će evropski ministri finansija u utorak u Briselu odobriti i finansijska sredstva za misiju, čijih prvih 16 mjeseci će evropske poreske obveznike koštati nešto više od 200 miliona eura.

Dan iza toga, evropku Trojku očekuje razgovor i sa ruskom stranom o brojnim aktuelnim "medjunarodnim problemima", medju kojima je i kosovski. Ministar spoljnih poslova Rusije, Sergej Lavrov, stiže u Ljubljanu gdje će se susresti sa visokim predstavnikom EU, Havijerom Solanom , predstavnicima Komisije i slovenačkim predsjedništvom EU.

XS
SM
MD
LG