Linkovi

Buš najavio da će potpisati paket o ekonomskim podsticajnim merama


Američki predsednik odobriće u ponedeljak poreske olakšice vredne 150 milijardi dolara u okviru plana za stimulisanje američke ekonomije. Demokrate međutim smatraju da je potrebno više napora kako bi se pomoglo siromašnim Amerikancima.

Predsednik Buš odobrio je promene u paketu ekonomskih podsticajnih mera, koje je usvojio Senat. Bela kuća blokirala je napore da se produže beneficije za nezaposlene ali je dala aglasnost za povraćaj novca starijim Amerikancima. Planom, koji će Buš potpisati u ponedeljak, predviđeno je da više od 100 miliona američkih porodica dobije poreske olakšice u iznosu od 600 dolara.

Demokratski kongresmen iz Njujorka i predsedavajući odbora za dodelu sredstava u predstavničkom domu Čarls Rengel, kazao je da je program dobar prvi korak. U obraćanju naciji Demokratske stranke, Rengel je istakao da predsednik Buš mora rešiti istaknute slabosti u američkoj ekonomiji, koje utiču na nižu i srednju klasu poreskih obveznika.

«Želimo da sarađujemo sa predsednikom na dvostranačkim osnovama, u čemu nismo uživali u prošlosti. Ali u nekoliko poslednjih meseci njegove administracije, imamo mogućnost da radimo zajedno kako ljudi ne bi morali da govore - Želim svoje dostojanstvo i ponos i da radim svakoga dana, ali ne želim da mi vlada mora vraćati novac.»

U svom redovnom radijskom obraćanju, američki predsednik pozvao je senatore da što pre odobre njegove kandidate za važne funkcije u javnoj bezbednosti, ekonomiji i nacionalnoj bezbednosti, uključujući i ministarstvo odbrane i odbor za federalne rezerve.

«Odbor odlučuje o monetarnoj politici i određuje osnovne kamatne stope koje utiču na vlasnike kuća i firmi širom zemlje. Uprkos tome Senat već skoro devet meseci odlaže izbor moja tri kandidata. Oni imaju dragoceno iskustvo i veštine i zato tražim od Senata da potvrdi njihove nominacije što pre.»

Buš je nazvao neodgovornim i odlaganje izbora 28 sudija u Senatu, ističući da se time podriva suština pravde. Demokratski senatori međutim ističu da predsednik nije spreman za kompromis u vezi sa kandidatima koji su po njihovom mišljenju ekstremni. Među njima je i Stiven Bredburi, čijem se izboru za pomoćnika državnog tužioca protive mnogi u Senatu, zato što je potpisao niz memoranduma kojim se dozvoljava Centralnoj obaveštajnoj agenciji da primeni oštre tehnike ispitivanja osumnjičenih terorista.

XS
SM
MD
LG