Linkovi

Senator Džon Mekejn pokušava da dobije podršku konzervativaca


Senator iz Arizone Džon Mekejn gotovo sigurno će biti predsednički kandidat republikanske stranke nakon odluke bivšeg guverenera Masačusetsa Mita Romnija da se povuče iz izborne trke. Mekejnu preostaje još posla na dobijanju jedinstvene podrške u partiji za njegovu kandidaturu.

Prvi izazov za Mekejna bilo je obraćanje na godišnjoj konferenciji konzervativnih aktivista u Vašingtonu. Konzervativci su već duže vreme u sukobu sa senatorom iz Arizone zbog njegovog protivljenja poreskim olakšicama koje je predložio predsednik Buš, te podršci merama koje bi pomogle ilegalnim imigrantima da dobiju američko državljanstvo. Imajući u vidu te razlike, voditelj konzervativnog tolk-šoua Lora Ingram, u govoru na konferenciji o konzervativnoj političkoj akciji, dovela je u pitanje Mekejnovu kandidaturu.

“Mislim da nije dovoljno kazati da ste bili pešadinac tokom Reganove revolucije. Pitanje je šta ste uradili za konzervativizam u poslednje vreme”?

Ista grupa kasnije je dočekala Džona Mekejena sa mešavinom podsmeha i bodrenja. Kandidat republikanske partije izrazio je nadu da će ta stranka biti jedinstvena u podršci njegovoj nominaciji na novembarskim izborima.

“Mnogi od vas su se oštro protivili stavovima koje sam zastupao poslednjih nekoliko godina, i ja to razumem. Jedino što tražim od Amerikanaca, bilo da su konzervativni, umereni, nezavisni ili pak prosvećene demokrate, jeste da uzmu u obzir moje celo iskustvo i prihvate da imam običaj da ispunjavam obećanja data svojoj zemlji.”

Na istoj konferenciji govorio je i američki predsjednik, koji nije podržao Mekejna, ali je pozvao konzervativce da podrže konačnog republikanskog kandidata.

“Ovo su važni izbori, jer su u igri prosperitet i mir. Treba da se okrenemo budućnosti, borimo se za pobedu i ostanemo u Beloj kući u 2008. godini.”

Iako je senator Mekejn sve bliži osvajanju republikanske nominacije, mnogi analitičari veruju da neslaganje desnice neće brzo nestati. Politički analitičar Stjuart Roteneberg kaže da su zbog te situacije odnosi mogućeg kandidata i važnog biračkog tela u Republikanskoj stranci veoma čudni.

“Kada pratite politička dešavanja prilično dugo, uvereni ste da republikanska baza u stvari određuje kandidata. Ali ovde imamo čudnu situaciju, jer Republikanci, konzervativci i Bušovi podržavaoci nisu previše oduševljeni Mekejnom.”

Rotenberg je, uz profesora političkih nauka na Njujorškom državnom univerzitetu Brusa Mirofa, bio gost internet emisije Glasa Amerike pod nazivom Razgovaraj sa Amerikom.

“Konzervativci očekuju od svojih političara da budu ortodoksni i Mekejn je za mnoge od njih preveliki jeretik u vezi sa nekim ključnim pitanjima.”

Mirof ističe da mnogi konzervativci nikada neće oprostiti Mekejnu što je u početku glasao protiv poreskih olakšica, te njegovu umerenost kada je u pitanju imigracija. Senator iz Arizone takođe se sukobljavao sa religioznim konzervativcima, ali je poslednjih nekoliko godina pokušao da premosti te razlike. On smatra da bi njegovi stavovi trebalo da provlače i društvene i ekonomske konzervativce, zato što se protivi abortusu i podržava smanjenje nepotrebne potrošnje vladinih sredstava. Rotenberg međutim ističe da mnogi primećuju oštre razlike između Džordža Buša i Džona Mekejna.

“On izostavlja čvrste i religiozne konzervativce, koji su u stvari Bušovi podržavaoci. Tako da je na neki način Mekejn i dalje alternativa Džordžu Bušu, što je bio slučaj i pre osam godina.”

Mekejn je izgubio od Buša na tesnim primarnim izborima 2000, ali su se dva političara kasnije pomirila i senator je postao jedan od najodanijih podržavaoca stavova američkog predsednika o ratu u Iraku. Mnogi konzervativce ga međutim ne vole i zbog spremnosti da sarađuje sa liberalnim demokratama na pitanjima kao što su klimatske promene i reforma sistema finansiranja izbornih kampanja. Analitičar Brus Mirof smatra da će izazov za predsedničkog kandiata u narednim nedeljema biti kako da pridobije konzervativne kritičare a da se u isto vreme ne otuđi od svoje baze koju čine umereni i nezavisni glasači.

“Da bi privukao nepoverljive konzervativce, Mekejn mora zastupati konzervativnije stavove, što je u suprotnosti sa njegovim umerenim i nezavisnim imidžom, koji je ključan za podršku glasača van republikanske partije.”

Najnovija istraživanja javnog mnjenja pokazuju da bi izborna trka senatora Mekjena i bilo kog od demokratskih kandidata bila tesna. Prema tim anketama, Mekejn je izjednačen ili je nekoliko procenata ispred Hilari Klinton, ali zaostaje 5 procenata za Barakom Obamom.

XS
SM
MD
LG